Raksts

Izvairīšanās no nodokļiem Parex stilā


Datums:
11. decembris, 2008


Autori

Vjačeslavs Dombrovskis


Saskaņā ar TV3 raidījumu „Nekā personīga”, Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim, bijušajiem Parex bankas īpašniekiem, katram Parex bankā bija paņemts aizņēmums 28 miljonu latu apmērā, ko viņi noguldīja savā bankā ar 36% gada procentu likmi. Tas ir diezgan nebijis veids, kā izmaksāt sev algu.

Kādēļ viņi tā darīja? Manuprāt, ir divi galvenie izskaidrojumi. Pirmkārt, diez vai mazākie Parex bankas akcionāri par to zināja. Otrs izskaidrojums ir izvairīšanās no nodokļiem. Atšķirībā no algām vai pat dividendēm, šajā lieliskajā valstī peļņa no bankas depozītiem netiek aplikta ar nodokļiem. Protams, svarīgs ir jautājums, vai tas bija „tax avoidance” vai „tax evasion”. Es gan neesmu jurists, bet zinu, ka daudzās valstīs „tax evasion” ir krimināli sodāma.

Protams, es neesmu pārsteigts par to, ka arī bagātie cenšas izvairīties no nodokļu maksāšanas. Nevienam nepatīk maksāt nodokļus. Bet kas tiešām mani ļoti pārsteidza ir, ka Kargina kungs un Krasovicka kungs to izdarīja veidā, kas ir tik….VIENKĀRŠS. Ja nopietni, esmu vīlies. Es biju gaidījis, ka pasaulē viss notiek daudz sarežģītāk. Biju domājis, ka izvairīties no nodokļu maksāšanas ir samērā grūti. Biju pārliecināts, ka, lai apietu nodokļu inspekciju, ir jābūt diezgan gudram, jāizmanto sarežģītas shēmas, kas sevī ietver ofšora kompānijas, sarežģītas finanšu operācijas un ko tik vēl ne.

Nu, bet dēļ šī visa rodas daudz interesantu jautājumu. Pirmais, vai FKTK par to neko nezināja? Ja zināja, bet neko nedarīja, vai tas nepadara viņus par līdzdalībniekiem izvairīšanā no nodokļu maksāšanas? Ja viņi par to neko nezināja, tad ko viņi vispār ZIN par tām bankām, kas viņiem būtu jāuzrauga? Godīgi runājot, nezinu, kura no iepriekšminētajām versijām ir drausmīgāka, jo īpaši ņemot vērā šī brīža ekonomisko situāciju. Otrais, kā ir ar VID? Vai tiešām tas, ka Kargina kungam un Krasovicka kungam piederēja liela banka, kas deva ievērojamu peļņu, kuru principā vajadzētu aplikt ar nodokļiem, bija tik ļoti milzīgs noslēpums? Ja šie kungi varēja izbēgt no nodokļu maksāšanas tik vienkāršā veidā, ko tas liecina par VID kompetenci? Visbeidzot, šis stāsts uzpeldēja, jo Parex banka tika nacionalizēta. Nacionalizācija notika jau kādu laiku atpakaļ, bet, ja mana atmiņa mani neviļ, neviens valsts ierēdnis nesteidzās izstāstīt mums par šiem brīnumainajiem depozītiem. Gluži pretēji, informācijas noplūde, kas nāca klajā, bija no anonīma avota. Tas viss man liek domāt par to, cik daudz citu baņķieru dara šādas lietas? Bez tam, cik daudz viņu draugi, draugu draugi utt. izvairās no nodokļu maksāšanas šādā veidā?

In English here


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!