Pētījums

Izglītības refomas Latvijas sabiedrības integrācijai un labklājībai. Pārskats par izglītību Latvijā 2003./2004.


Gads:
2004
Organizācija:
Sabiedriskās politikas centrs Providus


Autori

Providus


Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS piedāvā jaunu ikgadējo pārskatu par izglītību Latvijā, šajā ziņojumā meklējot atbildi uz jautājumiem, vai pašreiz Latvijas izglītībā notiekošās reformas veicina konkurētspējīgas sabiedrības veidošanos, vai tās ir tālredzīgas un virzītas uz sabiedrības labklājības pieaugumu, un kā Latvija ilgtermiņā var attīstīt potenciālās iespējas, ko piedāvā iestāšanās Eiropas Savienībā.

Pētījumā apskatītas trīs tēmu bloki:

1.Mazākumtautību izglītības reforma (divplūsmu skolu pieredze, 2004.gada reforma mazākumtautību skolās);
2.Pirmsskolas un pamatskolas izglītības efektivitāte (Rīgas skolotāju algu sistēma, pamatizglītības iegūšanas iespējas bērniem ārpus izglītības sistēmas, pirmsskolas izglītība);
3.Augstākā un pieaugušo izglītība (studiju līgumi, maznodrošināto jauniešu iespējas, pieaugušo izglītības finansēšana).

Katrā no tēmām autori analizējuši situāciju, identificējot problēmas un sniedzot ieteikumus pozitīvām pārmaiņām. Pētījumā secināts, ka zināšanu ekonomikas attīstībai Latvijā nepieciešama Izglītības un zinātnes, Finanšu un Ekonomikas ministrijas sadarbība; valdība aicināta strādāt pie nākamās Latvijas Izglītības attīstības koncepcijas, kā arī ik gadu jāplāno ieguldījumu pieaugums izglītībai.

Izglītības refomas Latvijas sabiedrības integrācijai un labklājībai. Pārskats par izglītību Latvijā 2003./2004.

(Pievienotais failspdf)

(Pievienotais failspdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!