Raksts

IZGLĪTĪBA. Izstrādāts Rīcības plāns sabiedrības saliedētības sekmēšanai izglītības nozarē 2012.–2014. gadam


Datums:
28. februāris, 2012


Autori

Providus


Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) 2012.gada februārī izstrādājusi Rīcības plāns sabiedrības saliedētības sekmēšanai izglītības nozarē 2012.–2014. gadam.

Rīcības plāna mērķis ir vairot uzticēšanos starp iedzīvotājiem un valsti, kā arī iedzīvotāju starpā, kas atspoguļojas plašā daudzveidīgā demokrātiskā līdzdalībā. Uzticēšanās darbībā konkretizēta 1. rīcības virzienā “Iekļaujošas un dažādas politiskas un sabiedriskas līdzdalības formas”. Tajā plānota E-līdzdalības un pilsonisko prasmju tālmācības formu attīstība; atbalsts mazākumtautību un latviešu pārstāvēto biedrību un nodibinājumu kopīgām iniciatīvām interešu un neformālajā izglītībā; Naturalizācijas partnerības starp valsti un iedzīvotāju – nepilsoni pilsonības ieguves veicināšanai; etniski daudzveidīgu skolu partnerības, daudzas jaunatnes un brīvprātīgā darba pilsoniskas iniciatīvas; sporta pasākumi saliedētības sekmēšanai iniciatīvu ciklā Futbols, hokejs, basketbols, bobslejs pret diskrimināciju.

2. rīcības virziens “Iekļaujoša, dažādību atbalstoša sociālā vide” veltīts kompleksai dažādības vadības, pretdiskriminācijas sistēmas ieviešanai izglītības iestādēs un organizācijās. Pasākumos iekļauta starpkultūru izglītība visos izglītības līmeņos, starpkultūru kompetences apguve mūžizglītībā, romu izglītības atbalsts, atbalsta sistēmas skolēniem un pieaugušajiem ar īpašām izglītības vajadzībām.

3. rīcības virzienā “Latviešu valodas kā saziņas līdzekļa pieejamība, apguves formu dažādība” latviešu valoda pozicionēta kā Uzticēšanās un saprašanās valoda. 2012. -2014.gadā IZM plāno īstenot elastīgu pieeju latviešu valodas apguvē, paplašinot latviešu valodā runājošo skaitu gan Latvijā, gan ārvalstīs dzīvojošo Latvijas valstspiederīgo, īpaši bērnu vidū. Tas nozīmē gan dažādu sākotnējo latviešu valodas zināšanu līmeņiem atbilstošu, arī individuālu programmu piedāvājumu, gan plašāku tiešsaistes resursu izmantošanu, gan valodas apguves darba vietā piedāvājumu. Izmantojot Latviešu valodas aģentūras (LVA) iestrādes un resursus, plānots kombinēt kultūradaptāciju ar latviešu valodas apguvi trešo valstu valsts piederīgajiem un viņu bērniem, kuri dzīvo, mācās un strādā Latvijā; pilnveidot integrētu latviešu valodas un citu mācību priekšmetu pasniegšanas metodiku mazākumtautību skolās; Latvijas nepilsoņiem piedāvājot latviešu valodas apguvi kombinācijā ar naturalizēšanos motivējošiem pasākumiem. Svarīgs darba virziens ir latviešu valodas popularizēšana.

Kā atbalsta rīcības virzieni plānā iekļauti pētījumi un monitorings.

Plašāka informācija

(Prezentācijapdf)

(Saliedētības pasākumu plānspdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!