Pētījums

Is anything wrong with higher education in Latvia?


Gads:
2009
Organizācija:
Baltic International Centre for Economic Policy Studies (BICEPS)


Autori

Vjačeslavs Dombrovskis


Is anything wrong with higher education in Latvia?

Pētījuma autors uzskata, ka uz virsrakstā uzdoto jautājumu, vai kaut kas nav kārtībā ar augstāko izglītību Latvijā, atbilde ir jā. Argumenti būvēti uz diviem atklājumiem. Pirmais ir pētījuma ‘Inovatīvs bizness Latvijā’ uzstādījums, ka izglītība, kas iegūta pēc 1990. gada nav tik efektīva inovāciju veicināšanā kā tā, kas iegūta padomju laikos. Produktu inovācija pētīta gan kompāniju līmenī, gan skatīts patentu daudzums. Otrs ir angļu valodā tapušo zinātnisko rakstu rādītājs, kur Latvijas zinātnieku sniegums ir ļoti vājš, salīdzinot ar zviedru, somu, igauņu un lietuviešu kolēģu darbu, īpaši sociālo zinātņu jomā.

Balstoties uz šiem faktiem, raksta autors ierosina reformas Latvijas augstākās izglītības sistēmā, koncentrējoties uz vajadzību pēc starptautisku kolēģu recenzijām (pier review).

(Is anything wrong with higher education in Latvia?pdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!