Raksts

Ir vērts


Datums:
24. septembris, 2002


Autori

Ēriks Jēkabsons


Foto: B. Koļesņikovs © AFI

Sengrieķu filozofs Aristotelis ir izteicis domu: “Nekad nepaļaujies uz to, ka cilvēki, kurus vada labi nodomi, valdīs taisnīgi”. Kāpēc bieži vien, nokļūstot varas pozīcijās, izmainās cilvēku domāšana vai rīcība? Daudzi varas pārstāvji krāpj valsti, kurā viņi paši dzīvo un jūtas lieliski. Tā ir politiķu un ierēdņu paaudze, kurai jāaiziet, lai kaut kas mainītos. Viņi nejaušības pēc ir bijuši klāt brīdī, kad valstī bija daudz brīvas, nevienam nepiederošas mantas, ko var ņemt, sev iestāstot, ka tā nemaz nav zagšana. Un tā ir kļuvusi par dzīves normu. Ikdienu.

Un tagad nāk jauna paaudze. Ar izglītību. Ar lepnumu par Latviju. Ar pavisam citu izpratni par vērtībām. Cilvēki, kas pieraduši, ka visi sasniegumi nāk ar grūtu darbu. Ka labumi nemētājas pažobelē. Vecajiem politiķiem nav ko likt pretī, viņi ir noguruši no bezprincipu spēlēm, kurās par uzvarētāju kļūst tas, kas ilgāk saglabā savu amatu, privilēģijas un sakarus. Faktiski Latvijā pašlaik rodas jauna politika. To var saukt par patriotisko, par humāno, par… Būtībā tā ir kristīgā politika. Ja politiķis sabiedrības intereses vērtē augstāk par savām, ja viņš jūt savas tautas pilsoņu rūpes kā savas, tad tas ir kristīgs politiķis, pat ja viņš sevi tā nesauc.

Jautājums par tautu, par sabiedrību stāv pāri politikām un ideoloģijām, koalīcijām un reitingiem. Ja tauta būs bez ticības sev un savai nākotnei, tad politiķi ar savām ekonomiskajām un sociālajām programmām būs kā šķindošs zvārgulis, kas iezvanīs tautas norietu. Negatīvā pieredze cilvēkus ir iemācījusi būt aizdomīgiem citam pret citu. Neiecietības pilni konflikti pārāk daudzus ir nogurdinājuši un padarījuši ciniskus.

Vērojot absurda lugu uz politiskās skatuves, rodas jautājums: Vai ir iespējama mūsu tautas atlabšana? Vai vēl spējam mainīt mūsu sabiedrību un valsti? Atbilde ir īsa un skaidra. Mēs esam ne tikai kaut kam derīgi un spējīgi, bet arī spējīgi gūt panākumus un uzvarēt. Tautai nav vajadzīgi ne viltīgi darboņi, ne pārgudri ģēniji un taktiķi, nedz intelektuāli pesimisti, nedz naivi mizantropi. Mums ir vajadzīgi vienkārši cilvēki, godīgi, ticīgi cilvēki šo vārdu visīstākajā nozīmē.

Īstā vara pieder godprātīgai tautai, bet šī vara pašlaik – pretēji Satversmē teiktajam – nav tautas pārziņā un rokās. Lai mainītos mēs paši un mainītos valsts, ir zināmi nosacījumi, kas ir jāizpilda visiem.

Kas tad ir politika? Tā vārda vistiešākajā nozīmē ir dzīve! Politika nodarbojas ar dzīves jautājumiem. Tās uzdevums ir sakārtot dzīvi un veicināt patriotismu, morāli un labklājību ģimenē, sabiedrībā un valstī. Tāpēc neviens Latvijas pilsonis nedrīkst stāvēt malā, jo sevi pierāda patiesība: “Ja tu nenodarbosies ar politiku, politika nodarbosies ar tevi”.Grūtākais ir atklāti parādīt savas vērtības, pacietību, lēnprātību un drosmi runāt, kad visi klusē. Motivācijai jābūt “ir vērts, ir vērts,” nevis “nav vērts, nav vērts”.


LPP: Kristus par vīģes lapu


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!