Raksts

Ir vai nav pēcsvētku mieles?


Datums:
23. augusts, 2011


Autori

Gunta Leona


Runā, ka Rīga nav visa Latvija. Daži gan izturas tā, ka liekas, ka ir. Šogad pat svinēšanā tika satuvinātas divas jubilejas ļoti tuvu. Rīgas 800 gadi ar daudz plašākiem svētkiem tika sākti svinēt 17. augustā. Toreiz Rīgas svētki nebija "ielikti" tik tuvu visas valsts svētkiem. Toreiz tos varēja vienkāršāk "aizmirst" un "neievērot". Kaut tas "apaļais" skaitlis ir gan vieniem, gan otriem svētkiem.

Latvieši esot dziedātāju tauta. Rīgas pilsētas svētkos dziedāja uz nebēdu. Daudz. Skaisti. Vareni. Lai skaisti un vareni dziedātu, vajadzīgs liels darbs. Latviešu tauta gan ir tikai dziedātāju tauta. Darbs aizmirsies. Vai palikts zem akmeņa, kā tā bēda?

No vienas savienības izdziedājās, citā iedziedājās. Tagad varbūt tās bēdas no zemakmeņa izvilktas vai pašas izvilkušās.

Laikam Ivars Godmanis, atceroties Brīvības ceļa laiku, teica – pamatus esam ielikuši mēs, tagad, lai jaunie strādā. Dīvaini. Pamatu licējs pats var arī neredzēt, ka pamati nemaz nav droši, ka tie ir drūpoši vai šķībi… Celtnes būvētājam pamati varbūt vispār jānojauc un jāceļ no jauna, lai būve būtu stabila..

Ķuža teiktais, ka valsts policistiem jāzin krievu valoda, izraisījis diskusijas. Ir viņu aizstāvošs arguments – pārejas laikā krievu valoda ir jāzin. Pārejas laiks uz ko? Cik ilgs ir pārejas laiks? Ja pārejas laiks ir kādi 100 gadi, tad pirmie 20 tik tāds nieks vien ir. To laikā Rīgas jubilejas svinētāji var arī aizmirst, ka bez visas Latvijas rīdzinieki vieni Rīgu nepiediedātu, neapdziedātu.

Rīgas svētkos godināja vecos brāļus Kokarus. Gods un slava viņiem. Bet vai Rīgas gudrajām galvām nav ienācis prātā, ka sūri un grūti strādājot daudzus gadus, nogalē var tikai apskatīt vecuma nevarību? Kas nākotnē paliks no stikla pilīm, ko šodien sūri un grūti ceļ Rīgā? Pat pilsdrupu nebūs. Vecās apjūsmojam, saglabājam šodien.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!