Pētījums

Involvement of Private Sector and Non-governmental Organizations in Provision of Social Services in Latvia. Current Position and Future Paths


Gads:
2002


Autori

Providus


Pētījuma mērķis ir izpētīt sociālo pakalpojumu sfēru un noskaidrot pozitīvos un negatīvos faktorus, kas nosaka privātā sektora un nevalstisko organizāciju (NVO) lomu sociālo pakalpojumu piedāvāšanā Latvijā. Autors cenšas izzināt, vai NVO un privātie uzņēmēji varētu uzskatīt sociālos pakalpojumus par pievilcīgu darbības lauku.

ANOTĀCIJA

Lai atbildētu uz šiem jautājumiem, lietotas dažādas kvalitatīvās pētījumu metodes – veiktas intervijas ar cilvēkiem, kuri darbojas sociālo pakalpojumu sfērā, organizēta ekspertu paneļdiskusija. Pētījums arī iekļāva iepazīšanos ar iepriekš publicētiem pētījumiem sociālo pakalpojumu jomā.

Pētījums definē sociālos pakalpojumus, sniedz sociālo pakalpojumu tirgus aprakstu Latvijā un apraksta, kā sociālie pakalpojumu tiek organizēti Rīgā un Ogres pašvaldībā. Uzmanības centrā ir sadarbība starp pašvaldību, privātajiem uzņēmējiem un NVO. Pētījums arīdzan apskata tādas tēmas kā pašvaldības ierēdņu motivācija, un motīvi, ar kādiem privātie uzņēmēji un NVO ienāk sociālo pakalpojumu sfērā.

Darba teorētiskā daļa apskata tādus jēdzienus kā tirgus ekonomika, tirgus kļūda un sabiedriskās politikas mērķi. Pēdējie vēlāk tiek sasaistīti ar privāto sektoru un NVO.

Analīze parāda, ka pašlaik sociālo pakalpojumu tirgus nevar iztikt bez valsts atbalsta un īpaši jau atbalsta no pašvaldību puses. Rezultātā, privāto uzņēmēju un NVO veiksme sociālo pakalpojumu sfērā ir atkarīga no viņu spējas sadarboties ar pašvaldībām un piesaistīt finansiālo atbalstu.

Tuvākajā nākotnē privātais sektors un NVO var palīdzēt pašvaldībām tikt galā ar pieaugošo atbildību slogu par sociālajiem pakalpojumiem, palīdzot piesaistīt nepieciešamos cilvēku un finansiālos resursus.

Involvement of Private Sector and Non-governmental Organizations in Provision of Social Services in Latvia. Current Position and Future Paths

(angļu, PDF, 336 KBpdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!