Raksts

Invaliditāte kā akceptējams fakts


Datums:
14. septembris, 2004


Autori

Gunta Anča


"Diena", 26.08.2004

Nevēlos, ka laužat mugurkaulu, zaudējat redzi vai dzirdi, vai prātu vai nonākat situācijā, kad slimība rada invaliditāti vai ģimenē piedzimst bērns ar invaliditāti… — lai saprastu, kā jūtas cilvēks ar invaliditāti. Protams, tās ir dzīves situācijas, kad pats esi tajā un vislabāk zini, kā jūties. Bet nav cilvēcīgi šādu redzesleņķi novēlēt citam. Gribētos, lai sabiedrība saprastu un uzņemtu kā līdzvērtīgus cilvēkus ar invaliditāti, neizolējot viņus no sava vidus.

Stereotipi, ka cilvēki ar invaliditāti ir mazvērtīgāki par citiem, veidojušies no laika gala. Jau izsenis sabiedrība bijusi atvērtāka segregācijai (izolēšanai, atšķiršanai, likvidācijai), nevis integrācijai. Savā ziņā tāda attieksme ir arī šodien, jo vai citādi būtu vajadzīgas speciālas integrācijas iestādes, programmas un projekti.

Pilnu Dienas raksta tekstu lasiet šeit


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!