Pētījums

Iespējamās slēptās reklāmas gadījumu analīze medijos pirms 8. Saeimas vēlēšanām


Gads:
2002
Organizācija:
Sorosa fonds - Latvija; Sabiedrība par atklātību Delna


Autori

Providus


ANOTĀCIJAAnalīze par iespējamajiem slēptās reklāmas gadījumiem medijos veikta projekta “Atklāti par 8. Saeimas priekšvēlēšanu kampaņas finansēm” ietvaros, lai iegūtu pilnīgāku priekšstatu par faktisko finansu apjomu, ko politiskās partijas tērē priekšvēlēšanu aģitācijai.

Projekta izpratnē slēptā reklāma ir politiskās partijas, deputāta kandidāta, partijas nosaukuma, darbības veida, uzskatu vai logo reklamēšana, informatīvo materiālu attiecīgi neapzīmējot un pasniedzot to kā ikdienas avīzes/radio/TV saturisko pienesumu ar nolūku vairot vai mazināt kāda politiska spēka popularitāti.

Pētījuma ietvaros no 5.augusta līdz 5.oktobrim analizēti 5 televīzijas kanāli un 8 radiostacijas, kā arī 17 nacionāliem un 39 reģionāliem preses izdevumi. Visvairāk iespējamās slēptās reklāmas gadījumu konstatēts krievu valodā iznākošajos nacionālajos laikrakstos – 238, seko latviešu valodā rakstošie reģionālie mediji ar 133 gadījumiem, raidorganizācijas ar 125 konstatētajiem gadījumiem, krievu valodā iznākošie reģionālie preses izdevumi ar 94 gadījumiem un visbeidzot latviešu valodā rakstošie nacionālie preses izdevumi ar 54 gadījumiem.

Projekta autori secina, ka būtiskas izmaiņas priekšvēlēšanu atspoguļojuma kvalitātē ir notikušas kopš pašvaldību vēlēšanu kampaņas 2001.gadā, jo iespējamās slēptās reklāmas gadījumu skaits ir ievērojami samazinājies, pateicoties debatei par šīs parādības kaitīgo iedabu.

Autori pieļauj, ka līdz ar slēptās reklāmas izskaušanu medijos var parādīties citas, rafinētākas partiju atbalsta vai nomelnošanas formas, tāpēc jāturpina diskusija par mediju standartiem priekšvēlēšanu kampaņas atspoguļošanā un jāsekmē žurnālistu pašapziņas un profesionalitātes pieaugums.

Iespējamās slēptās reklāmas gadījumu analīze medijos pirms 8. Saeimas vēlēšanām
((latviski, PDF, 641 KB)pdf) ((angliski, PDF, 444 KB)pdf)

Pielikums. Konstatēto iespējamās slēptās reklāmas gadījumu uzskaite

Radio, TV, nacionālie un reģionālie laikraksti latv. valodā
((latviski, PDF, 680 KB)pdf)

Laikraksti krievu valodā
((latviski, PDF, 115 KB)pdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!