Raksts

IESPĒJA: Marginālas idejas un politiskās manipulācijas izglītības procesā


Datums:
24. jūnijs, 2014


Autori

Providus


Foto: k0ffin

Ticības mācība, dzīvesziņa, dalīta Latvijas un pasaules vēstures mācīšana - kā jaunas idejas ienāk izglītības procesā? Un kā vecākiem to ietekmēt?

2013.gadā veiktais PROVIDUS pētījums liecina, ka vēstures skolotāji savā ikdienas darbā izjūt pastāvīgu politisko spiedienu, kas ietekmē vai mēģina ietekmēt ikdienas mācību procesu. To, kā vienmēr mainīgā politiskā dienaskārtība, nerēķinoties ar sabiedrības vai izglītības procesā iesaistīto viedokli, nereti ienāk izglītības procesā, esam varējuši vērot jau ilgstoši – diskutējot par ticības mācības vai veselības mācības stundām, ieviešot dalītu Latvijas un Pasaules vēstures mācīšanu, vai šī gada sākumā – plānojot ieviest mācību priekšmetu „Dzīvesziņa”.

Vienmēr aktuāls jautājums paliek – vai vecāki var ietekmēt to, kas ir ietverts vērtībizglītībā? Kur sākas skolas, bet beidzas vecāku tiesības noteikt, kas tajā ietverts? Kādas vērtības šodien ir uzskatāmas par atbilstošām, lai veidotu iecietīgu sabiedrību, kur ikviens ir pieņemts un kur Latvijas skolēni ir konkurētspējīgi ne tikai Eiropas, bet arī pasaules līmenī?

Laikā, kad marginālas sabiedrības grupas (radikāli kristieši, saentologi) ar plašu un neidentificējamu finansiālu vai politisku atbalstu iegūst iespējas skolās izplatīt mācību materiālus vai izstrādāt mācību priekšmetu programmas, rodas jautājums par to, kā tas ietekmēs izglītības kvalitāti un vai tas nebūs pretrunā ar izglītības mērķiem.

Pasākumā nevalstiskās organizācijas dalīsies ar pieredzi un vērojumiem, kādas organizācijas un kā mēģina ietekmēt izglītības sistēmu un kādā veidā vecāki var piedalīties šo lēmumu pieņemšanā.

Lai ne tikai rastu atbildes uz šiem jautājumiem un iepazītos ar Dānijas pieredzi, kā caur vēstures mācīšanu veidot iecietīgāku sabiedrību, Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS, sadarbībā ar Izglītības Pētniecības Centru Tīklu, EUROCLIO un Latvijas vēstures skolotāju biedrību, aicina uz domapmaiņu š.g. 30.jūnijā 17:00-19:00, Rīgā, Sabiedriskās politikas centra PROVIDUS biroja telpās, Alberta ielā 13.

Dalībai domapmaiņā lūdzam pieteikties, rakstot uz epastu info@providus.lv līdz 27.jūnijam, norādot savu vārdu un uzvārdu.

Sīkāka informācija: Indra Mangule, PROVIDUS pētniece; 67039339.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!