Raksts

IESPĒJA: Kā interesanti un saprotami pasniegt būtiskas ekonomikas tēmas? Seminārs žurnālistiem


Datums:
20. augusts, 2013


Autori

Providus


Foto: fdecomite

Semināra mērķis ir iepazīstināt Latvijas žurnālistus ar galvenajām datu bāzēm, kas apkopo būtiskus ekonomikas datus; dziļāk apskatīt konkrētu uzņēmumu finanšu atskaites; izmantojot piemērus, analizēt kā veidot materiālu - varoņu atlase, stāstījuma uzbūve un analīze.

Seminārā aicināti piedalīties ne tikai drukātās preses, bet arī elektronisko mediju pārstāvji.

Norises vieta un laiks: 11.septembris, 2013
Rīgas Ekonomikas augstskola, Strēlnieku iela 4a, 607. telpa

Darba kārtība:
9:15 – 11:00 Labie piemēri: kā ievilkt lasītāju, nezaudējot stāsta dziļumu. Konkrētu rakstu analīze. Kā rakstīt par ekonomiskām un sociālām tēmām? Kā izvēlēties rakstu “varoņus”, veidot teksta uzbūvi un lietot vienkāršu valodu?

Vada Kristīne Rizga (Sanfrancisko žurnāliste, kas rakstīja Re:Baltica „nabadzības” rakstu par vientuļo māmiņu Zani no Saldus) un Inga Spriņģe, Re:Baltica.

11:10 – 11:50 Populārāko ekonomikas terminu “vārdnīca”. Kas ir “Džini koeficients”, “ienākumi uz mājsaimniecību”, “nabadzības slieksnis” u.c. biežāk izmantotie termini, kuros apmaldās žurnālisti? Vada Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) pārstāve Sanda Rieksta.

12:00 – 12:50 Kā meklēt informāciju Centrālās statistikas pārvaldes datu bāzē? Kā atrast informāciju, atlasīt datus, tos eksportēt diagrammās? Vada Uldis Ainārs un Sanda Rieksta, CSP.

Kafijas pauze

511. telpa
13:30 – 14:20 Kā meklēt salīdzinošu informāciju Eiropas Savienības līmenī? Eurostat datu bāze. Vada Sanda Roze, CSP.

14:30 – 16:20 Kā gada pārskatos atrast informāciju, ko uzņēmumi nepasaka preses relīzēs? Latvijas lielākais ātro kredītu izsniedzējs A/S 4Finance ziņoja, ka tā peļņa pērn bija 12 miljoni latu. Uzņēmums nepateica, ka peļņa dubultojusies salīdzinājuma ar iepriekšējo gadu. Kā atrast šo informāciju, ko vēl slēpj gada pārskati, analizē Roberts Bernāns, kurš darbojas binezesa konsultāciju un finanšu nozarēs.

16:30 – 17:00 Detalizēta informācija par uzņēmumiem – ODIN datu bāze. Cik cilvēku strādā uzņēmumā, kāda bija tā iepriekšējo gadu peļņa, kāda ir tā konkurētspēja ar līdzīga profila uzņēmumiem Skandināvijā un Austrumeiropā? Šādu informāciju piedāvā ODIN datu bāze, kurai Rīgas Ekonomikas augstskolas bibliotēkā ir pieeja bez maksas. Šajā sesijā apskatīsim A/S 4Finance informāciju plašākā mērogā. Vada Anete Pajuste, Rīgas Ekonomikas augstskola.

Dalība seminārā:Bezmaksas.

Lai pieteiktos uz semināru, lūdzu sūtiet e-pastu Evijai Klaišei uz evijak@gmail.com.

Semināru organizē: Re:Baltica
Sadarbības partneri: Delna, Rīgas Ekonomikas augstskola
Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija www.sif.lv www.eeagrants.lv www.eeagrants.org


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!