Raksts

Iedzīvotāju forums – laba iespēja tapt sadzirdētiem


Datums:
20. maijs, 2003


Autori

Gunita Tumševica


Iedzīvotāju foruma darbs noritēja grupās, kuru vadītāji bija īpaši apmācīti un viņu uzdevums bija likt iedzīvotājiem apzināt tās problēmas un izstrādāt to risināšanas projektu, kas paveicams ar ļoti minimāliem finansu līdzekļiem un pašu darba spēkiem.

Ideja par to, ka arī alūksniešiem vajadzīgs savs forums, radās Alūksnes NVO atbalsta centra koordinatorei Dzintrai Zvejniecei pēc piedalīšanās Talsu iedzīvotāju forumā pērn. Šobrīd, kad forums jau aiz muguras un tā pieredze izvērtēta, projektu darba grupas aktīvi diskutē par to, kā īstenot savas ieceres, bet Alūksnes Iedzīvotāju foruma komitejai maija beigās būs jālemj, ko darīt tālāk un kā sadalīt pilsētas domes piešķirto naudu – aptuveni 500 latus projektu realizācijai. Šī raksta mērķis ir dalīties foruma organizēšanas pieredzē, kas varētu noderēt citiem šādas idejas atbalstītājiem.

Pilsētā vēl nebijušais pasākums – Alūksnes iedzīvotāju forums – 26.aprīlī pulcēja ap 200 Alūksnes iedzīvotāju un viesu, kam Alūksne ir tuva. Foruma sagatavošanas darbi ilga divus mēnešus. Foruma ideju atbalstīja pilsētas dome, piešķirot šim mērķim arī 1500 latu finansējumu, atbalstu sniedza vietējais laikraksts “Malienas Ziņas” un nedaudz arī vietējie uzņēmēji. Iesaistīties foruma organizēšanā jau sākotnēji tika aicināti visi Alūksnes iedzīvotāji. Tā izveidojās foruma rīcības komiteja, kurā piekrita darboties 25 iedzīvotāji, sanākot kopā ik pēc divām nedēļām, bet pirms foruma katru nedēļu. Lai plašo darba apjomu paveiktu pēc iespējas operatīvāk un sekmīgāk, darbs noritēja četrās grupās (tehniskā, saimnieciskā, mākslinieciskā un informācijas), kam bija jāveic uzticētie pienākumi. Pateicoties šo cilvēku neatlaidīgajam un rūpīgajam darbam, pasākums tika labi noorganizēts un tika sasniegti pirms foruma izvirzītie mērķi – dot Alūksnes iedzīvotājiem iespēju paust savus viedokļus un vēlmes; apzināt Alūksnes problēmas un rast kopīgus to risinājumus.

Pirms foruma veicām Alūksnes iedzīvotāju anketēšanu, lai uzzinātu, vai iedzīvotāji vēlas piedalīties forumā un kas viņuprāt ir nepieciešams Alūksnei. Par aptaujas rezultātiem tika paziņots foruma dienā, taču esam secinājuši, ka tos labāk vajadzēja publicēt jau pirms foruma, jo tas iedzīvotājus rosinātu vairāk padomāt par Alūksnē notiekošo. Ļoti būtiska ir arī iedzīvotāju informēšana par forumu – jāapzinās visas auditorijas un pie katras jāvēršas atsevišķi.

Foruma dienā iedzīvotāji darbojās grupās, kur soli pa solim tika noskaidrotas problēmas, to risināšanas iespējas un izstrādāti projekti mērķu īstenošanai. Grupas vadīja cilvēki, kas bija iepriekš izgājuši pilsētas domes un Alūksnes NVO atbalsta centra organizētu vairāku posmu apmācību par to, kā pareizi vadīt un virzīt grupu darbu. Vadītāju uzdevums bija likt iedzīvotājiem apzināt tās problēmas un izstrādāt to risināšanas projektu, kas paveicams ar ļoti minimāliem finansu līdzekļiem un pašu darba spēkiem. Pavisam tika izveidotas desmit darba grupas – Pilsētas tēls un tūrisms; Pilsētvide; Vieta, kur es dzīvoju; Izglītība; Iespējas jauniešiem; Uzņēmējdarbība un ekonomika; Sociālā un veselības sfēra; Kultūra un atpūta; Sports un atpūta; Sabiedrības līdzdalība pilsētas pārvaldē.

To, kuri no izstrādātajiem projekti tiks īstenoti, noteica balsojums foruma noslēgumā. Iedzīvotāji atbalstīja septiņu projektu realizāciju:

  • Snovborda un skeitparka trases izveide (72 punkti);
  • Tikai Alūksnei raksturīgu svētku, tradīciju saglabāšana un pilnveidošana (51punkts);
  • Atpūtas vietas organizēšana, kurā notiek pasākumi jauniešiem (48 punkti);
  • Informācija par pilsētu un tās atpazīstamība (45punkti);
  • Uzticības tālrunis grūtajos brīžos (psiholoģijas, garīdzniecības vai pedagoģijas speciālistu veidots) (35 punkti);
  • Atkritumu savākšana – talku organizēšana un papildu finansēšana (32 punkti);
  • Pensionāru – mazbērnu kopēju sporta aktivitāšu organizēšana (30punkti).

Pēc foruma aktīvi turpinās projektu darba grupu sanāksmes un diskusijas par to, kā realizēt projektus. Alūksnes Iedzīvotāju foruma komiteja 29.maijā lems, kā darbu risināt tālāk un kā sadalīt aptuveni 500 latus, kas no pilsētas domes piešķirtajiem 1500 latiem atlikuši projektu realizācijai.

Viens projekts, pie kā šobrīd aktīvi norit darbs, ir par atkritumu savākšanu pilsētā šaursliežu bānīša teritorijā, tā nosaukums ir “Ieripo, Bānīt, tīrā Alūksnē!”. Tikko notikusi otrā talka un šī akcija turpināsies līdz 6.septembrim, kad bānītim svinēsim 100. jubileju. Tiek apzināti arī iedzīvotāji par uzticības tālruņa nepieciešamību, domāts par bukletu ar Latvijā esošajiem uzticības tālruņiem un vietām, kur cilvēki nepieciešamības gadījumā var griezties pēc palīdzības. Arī pārējās grupās domā par savu projekta realizēšanu, bet, ja kāds no tiem netiks īstenots, tad rīcības komiteja lems par atbalstu citam projektam, kas foruma dienā neieguva pietiekoši daudz balsu.

Esam saņēmuši gan uzslavu, gan kritiku par pasākuma organizēšanu, bet sapratuši, ka šāds forums pilsētai ir vajadzīgs. Tas sniedz iedzīvotājiem iespēju sanākt kopā, izteikt savu viedokli un justies sadzirdētam un vajadzīgam.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!