Raksts

Haiders bija gejs


Datums:
23. oktobris, 2008


Autori

Pēteris Timofejevs Henriksson


Šeit es nestāstīšu par jau ilgi klejojušajām baumām. Nē, tas ir fakts, kā melns uz balta – Austrijas galēji labējās partijas vadonis Jorgs Haiders bijis gejs. Kā ziņo britu laikraksts Guardian:

“The successor to the Austrian rightwing populist Jörg Haider, Stefan Petzner, has shocked the staunchly conservative country by revealing in a tearful interview that they shared a “special relationship”.

Petzner, 27, who was confirmed yesterday as the leader of the Alliance for the Future of Austria (BZO) after Haider’s death in a car crash two weeks ago, made the admission on Austrian radio, effectively confirming long-standing rumours that he and Haider were lovers.

Attempts by the party to stop repeats of the broadcast failed after the state broadcaster ORF insisted it would not be gagged.

Petzner, who met Haider five years ago when he was working as a beauty correspondent, said he felt a “magnetic attraction” to the firebrand politician, who was 31 years his senior. He said that Haider’s main worry was that their relationship would not withstand the age gap.

Petzner said: “We had a relationship that went far beyond friendship. Jörg and I were connected by something really special. He was the man of my life.””

Dažreiz, kad slavenības atklāj, ka viņi ir geji vai lezbietes, manī rodas lepnums. Re kā, es pie sevis domāju kā homoseksuāls pusaudzis, arī geji un lezbietes var dzīvot veiksmīgi un būt laimīgi. Ir pagājis labs laiks kopš es biju pusaudzis un esmu saticis homoseksuālus cilvēkus, kuri ir bijuši gan pozitīvi, patīkami un labi cilvēki, gan arī savtīgi un ļauni. Laikam tādēļ man ir arī nedaudz vieglāk samierināties ar domu, ka Haiders ir piederējis minoritātei, pie kuras piederu arī pats. Protams, ka man nerodas nekāds lepnums par šo faktu.

Ak nē, nav jau runa, ka viņš būtu simpatizējis nacistiem – daudziem ir politiskie uzskati, kurus es vienkārši nesaprotu, bet, ja saprotu, pilnīgi nepiekrītu. Visu cieņu vārda brīvībai, bet nacistu slavināšana man personīgi nudien liekas bezgaumīga un nav pieņemama.

Bet, kas man personīgi aizskāra šinī ziņā bija fakts, ka Haiders visu savu mūžu ir pretojies jebkurām reformām, kuras varētu sniegt kaut vai minimālu vienlīdzību homoseksuāliem ar heteroseksuāliem pāriem. Neba jau par viendzimuma partnerattiecībām es šeit satraucos: Haiders uzskatīja, ka tā saucamais age of consent jeb juridiski noteiktais vecums, kad indivīds var legāli stāties seksuālās attiecībās, ir jāpatur homoseksuāļiem augstāks nekā heteroseksuāļiem. Man ir radies iespaids, ka Haiders bija viens egoistisks un savtīgs tips. Nepietika ar to, ka viņš bija individuāli negodīgs, jo krāpa savu sievu. Bet viņš bija arī negodīgs pret pārējiem austriešiem – gan pret heteroseksuālajiem austriešiem, kuru priekšā viņš brūķēja muti par tradicionālajām ģimenes vērtībām, gan pret homoseksuālajiem austriešiem, ar kuriem viņš labprāt sadzēra geju krogos, bet par kuru labklājību un laimi viņam patiesībā bija nospļauties. Pretruna? Nē, ļauni cilvēki var būt jebkurā sabiedrības grupā.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!