Pētījums

Gender Inequality and Political Governance: Summary of Country Research Reports


Gads:
2004
Organizācija:
Eiropas Komisija, LM projekts Masu mediju loma varas pārdalē


Autori

Providus


Anotācija

Ziņojums apkopo rezultātus no projekta Masu mediju loma varas pārdalē ietvaros tapušajiem pētījumiem par dzimumu nelīdztiesību dažādos valsts pārvaldības līmeņos četrās valstīs – Latvijā (Sievietes un vīrieši pārvaldībā”), Dānijā ( The hand-bag, the witch and the blue-eyed blondes: Mass Media in (Re)Distribution of Power), Igaunijā (Research on governance: women and men politicians’ equality) un Itālijā (Mass media in redistribution of power). Ziņojumā strukturētā veidā tiek apkopotas pētījumu izvirzītās problēmas un kopīgās diskusiju tēmas, kā arī izvērtēti pētījumu secinājumi un rekomendācijas.

Neskatoties uz pētījumu atšķirīgo metodoloģiju, kas apgrūtina to salīdzināšanu, autors tomēr atzīst, ka salīdzinošā pieeja ļauj atklāt dzimumu nelīdztiesības problēmu dziļākus aspektus, kas ir līdzīgi, neskatoties uz valstu atšķirīgo pieredzi un sasniegumiem dzimumu līdztiesības jomā. Piemēram, gan Dānijā, kur ir salīdzinoši augsts sieviešu pārstāvniecības līmenis pārvaldībā, gan Latvijā un Igaunijā ar daudz zemākiem rādītājiem, būtisks dzimumu nelīdztiesību veicinošs faktors ir masu mediji un to reproducētie dzimumu stereotipi. Visi pētījumi vērš arī uzmanību uz to, ka sabiedrībā politiku vēl joprojām uztver kā vīriešu darbības jomu, kurā sieviete ir izņēmums. Gan sabiedrības, gan masu mediju attieksme pret sievietēm politiķēm rada tām papildus šķēršļus pilnvērtīgai darbībai politikas jomā.

Autors secina, ka visos pētījumos sabiedrības un jo īpaši masu mediju izglītošana par pastāvošajiem dzimumu stereotipiem un to radītajām sekām sabiedrības attīstībai tiek izvirzīts kā instruments dzimumu līdztiesības veicināšanai. Otra kopīga rekomendācija – jaunu attiecību radīšana starp masu medijiem un sievietēm politiķēm, bet kā trešā – ierosinājums pārstrukturēt politiskās spēles noteikumus, padarot tos atvērtākus un caurspīdīgākus, tādējādi vairāk dzimumneitrālus.

Šī publikācija ir tapusi projekta Masu mediju loma varas pārdalē ietvaros, kas finansēts no Eiropas Kopienas Dzimumu līdztiesības pamatstratēģijas 2001.-2005. gadam līdzekļiem, bet Eiropas Komisija nav atbildīga par autora pausto viedokli un darba tālāko izmantošanu.

Gender Inequality and Political Governance: Summary of Country Research Reports

(angliski, PDF, 182 KBpdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!