Raksts

Fui, Dombrovski, fui, Vienotība!


Datums:
27. oktobris, 2010


Autori

Kārlis Streips


Labdien, lasītāji!Nu, ko. Kārtējā prieka vēsts. Starptautiskā pretkorupcijas organizācija Transparency International ir konstatējusi, ka pēdējā gada laikā situācija ar korupciju Latvijā ir nevis uzlabojusies, bet gan pasliktinājusies. Lasītāji zinās, ka uz 10 punktu skalas, kurā 10 punkti ir korupcijas absolūts trūkums un 1 punkts ir korupcijas universālā klātbūtne, Latvija ir ieguvusi 4,3 punktus. Pērn bija labāks rezultāts.

Protams, nav jau tālu jāskatās, lai konstatētu, kāpēc TI pie šāda secinājuma ir nonākusi. Skandāls bērnu slimnīcā. Skandāls Latvenergo. Skandāls vienā valsts iepirkumā pēc nākamā. Skandāls ar prokuroru, kurš it kā piesavinājis citam prokuroram domātu kukuli. Digitalizācijas skandāls. Dienvidu tilts ar tā pasakainajām izmaksām. Kukuļdošana Rīgas domē. Taču galvenais TI aptaujā ir uzņēmēju vērtējums par to, cik liels valstī varētu būt korupcijas līmenis. Tā dēvētie 10 procenti pa virsu visiem iepirkumiem jau sen ir bijusi pilsētas leģenda, bet nav dūmu bez uguns, un privātās sarunās uzņēmēji vēl arvien runā par to, ka Latvijā korupcija joprojām sit augstu vilni.

Kāda pret to visu ir bijusi politikas reakcija? Godīgi sakot, nekāda jau īpašā. TI reitings Latvijai ir ļoti liels kauns, vēl jo vairāk, ja ņemam vērā, ka kārtējo reizi Igaunija mūsu valsti ir apsteigusi, pie tam pamatīgi. Taču Valda Dombrovska un viņa pārstāvētās Vienotības attieksmi pret korupciju patlaban visskaidrāk var redzēt jautājumā par Silvu Bendrāti. Nekāds izvērtējums par to, ka viņas darījums par Puzes ķeizaru nekad astoņu gadu garumā nav parādījies viņas kā Saeimas deputātes amatpersonas deklarācijā. Šorīt LNT Dombrovskis teica, ka partija viņai pilnīgi uzticoties un protams, viņa var turpināt darbu Saeimā. Tas pēc tam, kad par viņas demisijas vēlamību izteicās cits Vienotības pārstāvis, bijušais KNAB direktors Aleksejs Loskutovs. Manuprāt, te ir ļoti skaidra situācija, it īpaši ņemot vērā to, kā Vienotība laikā pirms vēlēšanām izrēķinājās ar Rīgas domes deputātu Šiliņu, kurš trafaretās mašīnās braukāja pa naktsklubiem. Priekšvēlēšanu laikā ir jāizskatās labi. Šiliņa Rīgas domē vairs nav. Bet tagad, lūk, Vienotība ir iekļuvusi Saeimā, un acīmredzot tā ir gatava akceptēt tieši to pašu attieksmi, kāda pirms četriem gadiem bija Kalvītim un viņa bandai — mūs ievēlēja, mēs varam darīt da jebko, un sabiedrība var iet uzsēsties uz īkšķa un rotēt. Vēl tikai Dombrovskis nav pateicis vārdu “vaukšķi,” bet attieksme ir pietiekami skaidri iezīmēta. Fui Vienotībai, citu neko es nevaru pateikt. Iespējams, Silva Bendrāte pret likumu nav nogrēkojusies. Bet tādā gadījumā, lūdzu, lai viņa noorganizē preses konferenci un skaidri pasaka, kāpēc ilgstošais darījums, kuru viņa pati sakās “atstrādājusi” esam, nekad nav parādījies viņas amatpersonas deklarācijā. Un vēl jo vairāk, kā tas var būt, ka stājoties partijā, kura kā karogu pirmām kārtām pacēla cīņu pret oligarhiem, viņai nevienā brīdī neienāca prātā, ka varbūt kolēģiem vajadzētu pateikt, ka viņai ir personīgas biznesa attiecības ar vislielāko oligarhu no visiem?

Pagāja diezgan ilgs laiks, pirms es sāku likt pēdiņas ap vārdu “Tautas” savienojumā “Tautas partija.” Vienotība acīmredzot ir gatava tos, kuri par to balsoja tāpēc, ka cerēja, ka beidzot Latvijas politikā parādīsies godīgums, pievilt jau pirmajās nedēļās. Fui. Vēlreiz fui. Un, ja Dombrovska lielā “uzticība” ir pamatota tajā, ka viņš cer, ka Puzes ķeizars netraucēs viņa valdības darbam, tad vēl jo lielāks fui. Atkarība no oligarha — ļoti labi, Dombrovska kungs. Tas ir tieši tas, kā dēļ Jums vēlētāji salika tik daudz krustiņu.

Nekāda jauka diena šodien pateicoties Valdim Dombrovskim un Vienotībai nav.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!