Raksts

Fotogrāfija ar Leiškalnu un cigāru


Datums:
30. oktobris, 2007


Autori

Krista Baumane


Pirmdien ieskatoties NRA otrajā lapā prātā ienāca PR-istu mantra „Viena fotogrāfija ir vērta 1000 vārdu”. Bildē zem virsraksta „Izčibēšana nedraud” (tas domāts par partiju) Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs Kārlis Leiškalns (TP) vicina aizkūpinātu cigāru. Citi acīs krītoši priekšmeti: iespaidīgs rokaspulkstenis, fonā gleznas stūris un ES karogs. Kārlis Streips savā blogā pievērsās publikācijas saturam, tāpēc es paturpināšu par formu.

„Tipisks mafiozs oligarhs 90-to gadu Krievijā”, fotogrāfiju komentēja mana kolēģe. Man pašai šī bilde un aksesuāru izvēle atsauca atmiņā pirms četriem gadiem Biznesa un Baltijas pielikumu „Dzīves stils”, kur publikācijā ar nosaukumu „Latvijas vikingi jau Eiropas Savienībā” dārgos uzvalkos ar cigāriem vai konjaka glāzēm rokā labprātīgi pozēja Tautas partijas, LPP/LC un TSP deputāti. Par šo pakalpojumu viņi dāvanā saņēma smaržas, par ko pēc tam toreizējais LPP frakcijas vadītājs Oskars Kastēns neveikli taisnojās: „Man šī dāvana stāv kabinetā uz galda, un es neuzdrošinos ar to iesmaržoties. Visticamāk, mēs ar Krišjāni Peteru tās pārdosim un iegūtos līdzekļus veltīsim labdarībai” („Diena”, 4.11.2003.). Cits „modelis”, TP deputāts Andris Ārgalis turpat komentēja: „Man nav nekāda sakara ar tiem odekoloniem, mēs brīvprātīgi iesaistījāmies parlamenta vīriešu reklāmā”.

Nu, tā neko mums parlamentā vikingi – pozē ar cigāriem vairs ne tikai ilustrētos žurnālos bet jau dienas laikrakstu komentāru lapās. Ironiskā kārtā intervijā NRA Viktors Avotiņš un Kārlis Leiškalns kopīgi ar nožēlu konstatē, ka TP un valdība neesot šogad nodrošinājusi pati savas darbības ar pienācīgu sabiedrisko tēlu, lai stāvētu pretī apgalvojumiem „banda” un tamlīdzīgi. Leiškalns prāto: „Kad tā patriarhālā sieva apšaubīja vīra lēmumus? Kad viņam trūkst potences, kad viņam trūkst resursu, kad viņš vairs nedarbojas ģimenē un sabiedrībā kā reālā vara. Viņš tiek apšaubīts no savējiem. Viņu apšauba cilvēki pilnīgi no malas. Arī izslavētā partijas diciplīna balstās uz potenci un varu.” Laikam lai saglābtu, kas vēl glābjams, un nevienam nerastos šaubas par potenci, deputāts lietišķās sarunas ilustrācijai pozē ar resnu cigāru (vīrišķības simbolu?). Būtu interesanti uzzināt, vai tas liecina par sabiedrisko attiecību speciālistu rūpīgu darbu vai paviršību, jo pilnīgi droši nav izslēgts ne viens, ne otrs.

Fotogrāfija ar Leiškalnu un cigāru kopā ar viņa sirsnīgo neizpratni par to, kāpēc „manam draugam Džemmai Skulmei jāstāv pie Saeimas. Es neredzu nevienu iemeslu. (…) Kur ir viņu problēma?” izcili trāpīgi uzzīmē TP tēlu, kas šobrīd atbilstoši pēdējiem partiju reitingiem atstātu viņus ārpus Saeimas.

3. novembrī Doma laukumā jāmēģina (atkal) viņiem parādīt, kur ir mūsu problēma – savādāk kvēlojošu cigāru gaismā to acīmredzot nevar gana labi saskatīt.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!