Pētījums

Family background and schooling outcomes before and during the transition: Evidence from the Baltic countries


Gads:
2005


Autori

Providus


Pētījumā tiek apskatīta vecāku izglītības un tautības ietekme uz bērnu tieksmi turpināt izglītību pēc pamatskolas un vidusskolas, salīdzinot situāciju Latvijā, Igaunijā un Lietuvā padomju laikā un pārejas periodā.

Autors atklāj, ka vecāku izglītībai ir spēcīga pozitīvāka ietekme uz tieksmi iesākt un pabeigt vidusskolas un augstāko izglītību, kaut arī vērojama mātes izglītības ietekmes mazināšanās.

Konstatēts, ka mazākumtautības sāk atpalikt no pamattautībām cilvēkkapitāla ziņā visās trīs Baltijas valstīs. Katrā no tām atšķirības parādās dažādos izglītības kāpņu „stāvos” – Igaunijā šī plaisa ir izteikta vidusskolas posmā, Lietuvā un Latvijā augstākajā izglītībā. Tomēr Lietuvā cittautieši ātrāk panāk lietuviešus, neskatoties uz to, ka tur arī par maksu augstākā izglītība ir pieejama praktiski tikai valsts valodā, savukārt Latvijā šī atšķirība pieaug.

(Family background and schooling outcomes before and during the transition: Evidence from the Baltic countriespdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!