Pētījums

EU-Russia energy relations: the need for active engagement


Gads:
2006
Organizācija:
European Policy Centre


Autori

Providus


Pētījuma sākumā tiek apskatītas ES un Krievijas pašreizējās attiecības, kas saistītas ar enerģijas jautājumiem. Izvērtēti svarīgākie enerģijas drošības principi pasaulē kopumā (efektivitāte un dažādās abu pušu politikas) un to iespējamā praktiskā lietderība ES un Krievijas enerģijas attiecību kontekstā. Pētījuma beigās autori novērtē Krievijas naftas un gāzes sektorus, un Krieviju kā potenciālo enerģijas piegādātāju.

Eiropas Savienībai autori iesaka pievērst uzmanību vairākām problēmām. Pirmkārt, jāmaina Eiropas domāšana par enerģiju. No tradicionālās ‘atkarīgo’ un ‘piegādātājs pret patērētāju’ attieksmes ir jākļūst atvērtākiem, jo patiesībā abas puses ir savstarpēji līdz-atkarīgas. Neviena no pusēm nevar atļauties zaudēt otru, domājot par ekonomisko drošību. ES būtu vairāk jāinvestē Krievijā, lai noturētu attiecības balansā un varētu iespaidot politisko notikumu attīstību Krievijā. Pētījums arī iesaka ES izstrādāt trīs ceļu stratēģiju. Proti, uzlabot iekšējās enerģijas efektivitāti, plānot stratēģisko sadarbību ar lielākajām tranzīta valstīm un stabilizēt attiecības ar Krieviju. Pētījums iesaka šos centienus iekļaut Eiropas Savienības kopējā ārlietu un drošības politikā.

EU-Russia energy relations: the need for active engagement

Ja nedarbojas saite, lūdzu ziņojiet admin@politika.lv


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!