Pētījums

Enerģētiskā atkarība un valsts ārpolitiskā patstāvība jaunajās ES dalībvalstīs


Gads:
2008
Organizācija:
Latvijas Universitāte, Sociālo zinātņu fakultāte, Politikas zinātnes nodaļa (Maģistra darbs)


Autori

Providus


Šī darba mērķis ir izpētīt enerģētiskās atkarības mijiedarbību ar valsts ārpolitisko patstāvību jaunajās Eiropas Savienības dalībvalstīs Centrālās un Austrumeiropas reģionā. Lai to izdarītu, tika izvirzīta hitpotēze: enerģētiskā atkarība no viena ārējā energoresursu piegādātāja apdraud patērētājvalsts ārpolitisko patstāvību. Tā tiek pierādīta, pētot jauno ES dalībvalstu divpusējās attiecības ar energoresursu pegādātājvalsti.

Pētījuma rezultātā tika secināts, ka pastāv nozīmīgi faktori, kas būtiski ietekmē enerģētiskās atkarības izmantošanas efektivitāti valsts ārpolitiskās patstāvības ietekmēšanas procesā. Tie ir: valsts valdošās politiskās elites ieinteresētība darījumos ar kompāniju „Gazprom”; Krievijas kā valsts un „Gazprom” tēla pievilcīgums sabiedrībā; bilaterālo attiecību vēsture un paša Kremļa ieinteresētība kādas konkrētās valsts iesaistīšanā jaunajos enerģētiskajos projektos („Nord Stream” un „South Stream”). Taču tika konstatēts arī tas, ka enerģētiskās atkarības līmenis paliek par noteicošo faktoru, jo energoresursu piegādātājvalsts, jūtot savu pārākumu enerģētikas sfērā, arvien uzstājīgāk mēģina izmantot savu enerģētisko pārākumu arī politiskajā plāksnē.

( Enerģētiskā atkarība un valsts ārpolitiskā patstāvība jaunajās ES dalībvalstīs pdf)

Ja nedarbojas saite, lūdzu ziņojiet admin@politika.lv


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!