Projekts

Eiropas pilsoņu debates


Projekta norises laiks:
01.10.2006 - 01.06.2007
Projekta izmaksas:
EUR 50 000
Finansētājs:
Eiropas Komisija, King Baudouin Foundation, Compagnia di San Paolo, Riksbankens Jubileumsfond, Robert Bosch Foundation


Kontaktpersonas

Krista Baumane


Autori

Dace Akule


debasu_logo_lv.gifDebašu rezultāti rekomendāciju veidā ir nodoti ES institūcijām – Eiropas Komisijai, ES ministru padomei un Eiropas Parlamentam. Ar iedzīvotāju vīzijām par Eiropas nākotni ir iepazīstināti arī politiķi visās ES dalībvalstīs.

Projektu vadīja Beļģijas karaļa Boduēna fonds (King Baudouin Foundation) sadarbībā ar Eiropas pilsoņu rīcības dienestu (European Citizen Action Service), Eiropas politikas centru (European Policy Center) un Eiropas fondu tīklu (Network of European Foundations). Katrā dalībvalstī projektu ieviesa nacionālie partneri – nevalstiskās organizācijas, universitātes, asociācijas. Latvijā projektu īstenoja PROVIDUS.

Projekta ietvaros tika organizētas 27 nacionālās pilsoņu debates visās ES dalībvalstīs, kurās katrā valstī piedalījās vismaz 30 iedzīvotāji, pārstāvot dažādas vecuma un sociālās grupas, kā arī dažādus reģionus. Kopumā debatēs piedalījās aptuveni 1800 ES iedzīvotāji.
Diskusiju tematus noteica paši visu ES dalībvalstu iedzīvotāji, kas pirms nacionālajām debatēm tikās Briselē (2006.gada oktobrī, no Latvijas pasākumā piedalījās 8 iedzīvotāji).

Šie temati bija:

  • Vide un enerģētika,
  • Sociālā labklājība un ģimene,
  • Eiropas loma pasaulē, Eiropas robežas un imigrācija.

Nākamais projekta solis bija nacionālās debates, kas Latvijā notika 24.-25.februārī, paralēli ar nacionālajām Eiropas pilsoņu debatēm Vācijā, Beļģijā, Slovākijā un Ungārijā. Debašu dalībnieki veidoja savas Eiropas nākotnes vīzijas, analizējot šos trīs tematus, kā arī domāja, kādai vajadzētu būt Eiropas Savienības lomai šo mērķu sasniegšanā.

Latvijā debatēs piedalījās 43 iedzīvotāji. Debašu rezultātu pirmais apkopojums pieejams šeit: 

 Eiropas pilsoņu debates Latvijā. Rezultāti (1.06 MB)

Garais ziņojums par debašu norisi Latvijā (latviešu valodā) pieejams šeit:

 Projekti/Eiropas politika/Eiropas_pilsonu_debates_garais zinojums.pdf (2.86 MB)

Nacionālo debašu rezultāti pēc tam tika konsolidēti vienā dokumentā, ko izstrādāja 27 nacionālo debašu dalībnieki – pa vienam no katras ES dalībvalsts – projekta noslēguma pasākumā 9.-10.maijā Briselē.

Eiropas pilsoņu debašu kopīgie rezultāti pieejami šeit:

 Eiropas pilsoņu debates. Noslēguma rezultāti (1.82 MB)

 European Citizens’ Consultations. Final results (1.87 MB)

Pēc tam visās ES dalībvalstīs notika diskusijas par iedzīvotāju rekomendācijām.
Latvijā notika sekojošie pasākumi:
 
– Diskusija ar Eiropas Savienības Informācijas Aģentūras, Eiropas Parlamenta Informācijas biroja, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā, Eiropas Kustības Latvijā, kā arī Latvijas Pilsoniskās Alianses pārstāvjiem (2007.gada. 4.jūnijā)

– Diskusija ar Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieku ES jautājumos Normundu Popenu, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā politikas analītiķi Valdi Zagorski, Eiropas Parlamenta deputātu Aldi Kušķi un PROVIDUS Eiropas politikas pētnieci Daci Akuli. Diskusija publicēta portālā politika.lv

Papildus nacionāliem pasākumiem, kuros debašu rezultātus un to iespējamo ietekmi analizēja politiķi, mediji un nevalstiskās organizācijas, Eiropas līmenī pētniecības centrs “European Policy Centre” 6.jūnijā rīkoja diskusiju par ES iedzīvotāju rekomendāciju – Eiropas pilsoņu debašu rezultātu – ietekmi uz politikas lēmumiem ES, pieaicinot arī Eiropas Komisijas augstas amatpersonas. Diskusijas izklāsts pieejams šeit.

Savukārt nevalstiskā organizācija “European Citizen Action Service” 3.oktobrī rīkoja diskusiju par iedzīvotāju iesaistīšanu politikas procesā, izmantojot Eiropas pilsoņu debašu pieredzi. Konferences materiāli pieejami šeit.

Plašāka informācija par projektu (angļu valodā) pieejama mājas lapā:

http://www.european-citizens-consultations.eu/

Skatīt arī:

Visu ES dalībvalstu iedzīvotāji vienojušies par kopīgām vīzijām Eiropas nākotnei

Iedzīvotāji no visām ES dalībvalstīm definēs mērķus Eiropas nākotnei

ES dalībvalstu iedzīvotāji vienojušies par Eiropas nākotnes debašu tēmām

 Notiks Eiropas pilsoņu debates “Kādā Eiropā mēs gribam dzīvot?” (104.53 KB) Preses relīze 19.02.2007

 Latvijas iedzīvotāji vēlas dzīvot tīrākā vidē, ar lielāku sociālo aizsardzību un atbalstu ģimenēm, kā arī regulētu migrāciju (101.19 KB) Preses relīze 26.02.2007

Dace Akule “Vairāk, nevis mazāk Eiropas”, Diena, 19.06.2007.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!