Raksts

Eiropas Parlaments vērtē I.Ūdri


Datums:
28. septembris, 2004


Autori

Providus


Foto: Ingrīda Ūdre; Foto - B. Koļesņikovs © AFI

Piedāvājam iepazīties ar Eiropas Parlamenta deputātu viedokli par I.Ūdres kandidatūru eirokomisāra amatam. Viedokļus apkopojusi Sanita Jemberga, [i]Diena[/i]. Viedokļi apkopoti pirms I Ūdres iztaujāšanas EP 2004. gada 7. oktobrī

Hanss Gērts Poterings, Eiropas Tautas partiju grupa (268 deputāti)

Es uzskatu, ka, ja pastāv kādas problēmas, tās ir jāatrisina uzklausīšanas laikā Eiropas parlamentā, un, ja ir kādi neskaidri jautājumi, tie ir jāuzdod komitejā. Es neesmu šīs komitejas loceklis un līdz ar to neesmu kompetents komentēt. Es nepazīstu ar Ingrīdu Ūdri un nevaru komentēt nevalstisko organizāciju vēstulē teikto.

Jans Mariuss Vīrsma, Sociālistu grupas viceprezidents (200 deputātu)

Mēs esam proeiropeiska grupa, un mēs zinām, ka iepriekš viņa ir nākusi klajā ar eiroskeptiskiem paziņojumiem. Mūs interesē viņas idejas par ekonomiku, jo viņa atbildēs par nodokļiem, kas mums ir svarīga joma, jo zemie Austrumeiropas nodokļi jau tagad maksā darbavietas citās valstīs. Un varētu būt jautājumi par problēmām ar nelikumīgajiem ziedojumiem viņas partijai. Bet mēs joprojām ejam uz eksāmeniem atvērti, mēs viņu uzklausīsim un pēc atbildēm spriedīsim, vai viņa ir vai nav piemērota. Process ir sarežģīts, jo, ja gribam noraidīt kādu komisāru, mums jānobalso pret visu komisiju. Reālistiskāk mēs varam prasīt Barrozo neformāli nomainīt kāda komisāra atbildības jomu, bet arī tam ir vajadzīgs EP lielākās daļas atbalsts, kas nozīmē, ka aiz mums ir jābūt arī Tautas partijas frakcijai. Bet balsot pret visu komisiju, lai diskvalificētu vienu kandidātu, ir ļoti smags lēmums. Ūdres gadījumā mums ir jautājumi, bet mēs viņu automātiski nenoraidām. Es domāju, ka konkurences komisāre Nēlī Krusa komisijai ir lielāks drauds nekā I.Ūdre – par N.Krusu ir jautājums, vai viņa spēj būt neatkarīga, bet par I.Ūdri tāda jautājuma nav. Kamēr viņa nav atzīta vainīga pēc Latvijas likumiem, viņai tas ir jāpasaka uzklausīšanas laikā – mēs neprotestēsim, balstoties uz baumām un apvainojumiem. Bet šis ir jautājums, kur vajag pieklājīgu atbildi. Kā pilsonei viņai ir tiesības, un šī nav tiesa, bet viņai ir jāatbild.

Greiems Vatsons, liberāļu grupa (88 deputāti)

Noklausīšanās procedūra ir parlamenta komiteju rokās un es nevēlos izteikt nekādu viedokli, kas to varētu iespaidot. Savas domas es darīšu zināmas pēc eksāmeniem. Bet es varu apliecināt, ka pirms mēneša tikos ar Ūdres kundzi un viņa izteicās, ka viņas vērtības politikā ir līdzīgas liberāļu ģimenes vērtībām. Viņa runāja par savu politisko programmu un teica, ka viņai patīk mūsu vērtības, bet tas nav ticis nekur tālāk. Vai viņa grib būt pie mūsu grupas, jums jāprasa viņai.

Daniels Kons Bendits, Zaļo un Eiropas brīvās apvienības grupa (42 deputāti)

Komisāru uzklausīšanai un iztaujāšanai ir jānotiek attiecīgajās komitejās, un pirms tās ir notikušas, es nevaru izteikties par I.Ūdres kundzi, turklāt es viņu nepazīstu un pagaidām neesmu ar viņu ticies, ko es plānoju izdarīt vēl pirms uzklausīšanas.

Francis Vurtzs, Eiropas apvienotā kreiso un Ziemeļvalstu zaļo kreiso spēku konfederālā grupa (komunisti, 41 deputāts)

Mēs esam ļoti kritiski noskaņoti pret komisiju kopumā, jo tā ir vēl liberālāka nekā tagadējā un kopumā izskatās pēc konformistu komandas lai gan, protams, ir izņēmumi. Mēs nevarēsim atbalstīt Roko Butiljoni, un esa nikni, ka viņam ir uzticētas tieslietas un arī viceprezidenta portfelis, jo ir šokējoši ierosināt veidot imigrantu nometnes ārpus ES tiem, kas meklē patvērumu, nosaukt imigrantus par bumbu ar laika degli un pasludināt homoseksualitāti par grēku. Otrā ir Nēlī Krusa, kuras interešu konflikts ir tik redzams, ka ir pat smieklīgs. Par Ingrīdu Ūdri man ir grūti atbildēt, es esmu saņēmis nevalstisko organizāciju vēstuli un ar to iepazinies, bet es gaidu iztaujāšanu, jo viņai, no mana viedokļa, ir iedalīta svarīga joma un par kompetenci ir jālemj uzklausīšanas laikā. Es esmu iepazinies ar viņas atbildēm un redzu, ka viņa stingri atbalsta iepriekšējā komisāra Bolkenšteina līniju, kas mums nav pieņemams, jo ir ultraliberāls, un var saprast, ka viņa ir jomā jauna un droši vien mācījusies no sava priekšgājēja, bet šai amatā var piedāvāt arī inovatīvus risinājumus. Par eiroskepsi – es neprasu, lai EK būtu monolīta un tā dēļ negrasos mest ar akmeni tiem, kas ir eiroskeptiski, bet man ir svarīgi, lai tajā brīdī, kad viņa kļūst par komisāri, viņa spēj uzņemties atbildību parlamenta un pārējo institūciju priekšā, nevis airē uz nacionālās valdības pusi.

Jenss Pīters Bonde, Neatkarīgo/demokrātijas grupas viceprezidents (eiroskeptiķi, 37 deputāti)

Prasīt, lai eiroskeptiķu grupa balsotu par komisiju, kas iestāsies par Eiropas konstitūcijas ratifikāciju, ir absurds – mēs, protams, balsosim pret. Bet, ja abstrahējas no šī jautājuma un pāriet uz komisijas kvalitāti, manuprāt, tā ir laba. Es tikos ar Barrozo kungu un viņš man atnesa dokumentus par dažu darba grupu sastāvu, par ko es esmu cīnījies 15 gadus, un tā ir laba zīme. Arī par saikni ar sabiedrību atbildīgā Valstromas kundze mūs komitejā pārliecināja, ka viņa centīsies strādāt atklāti un godīgi, un atklātums ar šo komisiju varētu palielināties.

Kā uz šī fona izskatās Ūdres kundze? Man ir jāatzīstas, ka man nav pietiekami informācijas, lai saprastu, kāda ir viņas atbildība par nelikumīgajiem ziedojumiem partijai – jā, es esmu saņēmis vēstuli no Transparency kaut kādas, bet es nevaru pateikt, vai viņa ir vainīga vai nav. Man drīzāk liekas, ka viņai uzbrūk tāpēc, ka viņa ir eiroskeptiķe. Būtu pilnīgi normāli, ja komisijā būtu kaut viens eiroskeptiķis – galu galā lielākā zviedru daļa nobalsoja pret eiro ieviešanu, un kādam būtu jāpārstāv šie cilvēki, arī Latvijā taču visi nebalsoja par iestāšanos. Bet es esmu pilnīgi pārliecināts, ka komisijā viņa nebūs nekāda eiroskeptiķe – viņiem jau iepriekšējā komisijā bija slepens dokuments, kas teica, ka neviens nedrīkst būt pret ES, tā kā drīz viņa pārvērtīsies par ES atbalstītāju. Tas ir ar garantiju.

Braiens Krovlijs, Nāciju Eiropas grupas līdzpriekšsēdētājs (27 deputāti)

Mana politiskā pozīcija ir skaidra – es negrasos izteikt nekādu viedokli, pirms nav notikusi uzklausīšana parlamentā, jo es nevēlos to kaut kā iespaidot. Mūsu grupa ļoti rūpīgi vēros viņas uzstāšanos un jautājumus, kas tiks uzdoti, bet mums nebūs komentāru par viņas atbilstību, kamēr neesam redzējuši viņas uzstāšanos.

Filips Vaitheds (Philip Whitehead), vada Iekšējā tirgus un patērētāju uzraudzības komiteju, kas 7.oktobrī iztaujās I.Ūdri

Nevienu nevajag atzīt par vainīgu visā, ieskaitot nezināšanu, pat pirms sākusies noklausīšanās procedūra parlamentā. Ūdres kundze iegūst no cilvēku šaubām – tā ir viņas labākā iespēja mūs pārliecināt, ka viņa spēj veikt šo darbu. Runājot par viņas neilgo pieredzi, protams, pieredze ir nozīmīga, bet vispirms viņai svarīgi iekļauties komisāru komandā un, piemēram, bijušie premjeri ne vienmēr ir labākie komisāri. Es zinu situāciju Latvijā un citās valstīs, kur nominācijas ir bijušas atkarīgas no partijas piederības. Es arī zinu, ka par Ūdres spējām kritiski izteikusies iepriekšējā pārstāve. Mums ir jāpasaka Ūdres kundzei – pastāstiet, kāpēc jūs vēlaties šo darbu un tikāt nominēta un pierādiet, ka esat kompetenta, un ka jūsu pagātnē nav nekā tāda, kas varētu apgrūtināt jūsu un EK darbu. Es neteikšu par viņu neko, pirms nebūs sākusies noklausīšanās. Visiem eirokomisāriem ir draugi un kritiķi savās valstīs – cilvēki, kas ir politikā, iegūst kā draugus tā ienaidniekus. Bet Latvijas cilvēki var būt pārliecināti, ka attieksme pret viņu pārstāvi būs tāda pati kā pret citiem.

Mēs zinām, ka ir apvainojumi par nelikumīgiem ziedojumiem, bet Latvijā ir noteikts juridiskais process un neticu, ka sistēma nespēj tikt galā ar šādām lietām. Mēs esam pret jebkādu korupciju, bet apvainojumi ir izskanējuši Latvijā un ir tās politiskās sistēmas daļa. Es negrasos spriest, vai I.Ūdre ir vainojama nelikumīgos ziedojumos, jo es to vienkārši nezinu. Viņai ir jāsaņem taisnīga, bet arī skrupuloza noklausīšanās procedūra.

Daudziem komisāriem pirms ierašanās ir bijis skeptisks viedoklis par Eiropu. Mans draugs, britu komisārs Nīls Kinnos, kad bijām britu parlamentā, 1975.gada referendumā balsoja pret iestāšanos, bet pēdējos gados ir bijis viena no pareiropeiskākajām balsīm, tā kā cilvēki mēdz mainīties. Īru komisārs Makkrīvijs ir bijis ļoti kritisks par ES apiešanos ar finansēm, Markos Kiprijanu [Kipras kandidāts] ir partijā, kas organizēja referenduma izgāšanos, lai apvienotu salu, bet es nedomāju, ka kāds tādēļ balsos pret viņu.

Pervanša Berē (Pervenche Beres) (Sociālistu grupa, Francija), vada Ekonomikas un monetāro jautājumu komiteju, kas 7.oktobrī iztaujās I.Ūdri

Darbs, kas mums nākamajās divās nedēļās ir darāms, nav noteikt, vai persona ir jauka vai nē, mums ir jāsaprot, vai tas ir pareizais cilvēks pareizajā vietā. Man vissvarīgākais ir redzēt, kā cilvēks spēs darboties komisijas interesēs. Es esmu pārliecināta, ka EK šobrīd ir ļoti kritiskā situācijā, un mums ir vajadzīga spēcīga komisija, kas nozīmē, ka tās pārstāvjiem ir jābūt pilnīgi tīru pagātni un spējīgiem darīt uzticēto darbu. Tie ir mani galvenie kritēriji.

Nelikumīgo ziedojumu lieta Ūdres kundzes gadījumā varētu būt problēma. Ja kāds spēj nodarboties ar tādām lietām, tas nav labs veids, kā izmantot sabiedrības uzticību – un arī naudu. Neliela pieredze ir nepietiekams iemesls, lai kāds nevarētu būt komisārs.

Noklausīšanās ir mūsu iespēja pārbaudīt, vai viņa spēj darīt šo darbu, jo neviens pirmajā dienā negaida, ka cilvēks būs informēts par katru detaļu sev uzticētajā atbildības jomā, jo, protams, viņam ir vajadzīgs treniņš, lai viņš varētu to veikt. Lai arī es esmu lasījusi viņu atbildes man galvenā ir noklausīšanās procedūra, jo iesniegtās atbildes galvenokārt sagatavo ģenerāldirektorātu darbinieki.

Kad es pirms pāris nedēļām satikos ar Ūdres kundzi, viņa teica, ka attiecībā uz nodokļiem viņa esot atvērta dažādām idejām. Es personiski nevaru piekrist viņas idejām par uzņēmumu ienākuma nodokļa likmēm, jo tās man šķiet pārāk liberālas, bet tāpēc jau es neapstrīdēšu viņas spēju būt komisārei. Profesionālā pieredze un reputācija, un politiskie uzskati ir divas šķiramas lietas.


Eirokomisāra kandidātu uzklausīšana EP - tiešraides internetā

EP komiteju viedokļi par komisāru kandidātiem pēc to uzklausīšanas

Komisāra kandidātu atbildes uz EP jautājumiem


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!