Raksts

Dzīve bez ētikas


Datums:
18. jūlijs, 2003


Autori

Liesma Ose


Diena, 18.07.2003.

Izglītības un zinātnes ministrijas un Pasaules Bankas kopprojektā Izglītības sistēmas attīstības projekta (ISAP) plānotajā sociālo zinību valsts pamatizglītības standartā 2000.gadā bija iekļauti četru mācību priekšmetu — ētikas, veselības izglītības, ekonomikas un civilzinību — elementi. Kopš šā gada jūlija sākuma — vairs tikai trīs mācību priekšmetu elementi iekļauti sociālajās zinībās, jo ētika kopā ar kristīgo mācību (viena vai otra) ieguvušas patstāvīga mācību priekšmeta statusu, ne vairs kopā ar sociālajām zinībām. To atspoguļo grozījumi noteikumos par valsts pamatizglītības standartu, kas atrodami IZM mājaslapā. Rakstā aplūkošu situācijas: sociālās zinības bez ētikas un ētika vai kristīgā mācība — bez sociālo zinību satura.

Vairākus gadus saskaņā ar savu pirmo — filozofa, filozofijas pasniedzēja — kvalifikāciju pasniedzu augstskolā ētiku. Darbā ar studentiem nācās saprast, ka ar stāstiem un iedvesmošanu nez vai būs iespējams veicināt vērtībizglītību, vienīgais iespējamais un cilvēciski piemērotais ceļš, kas izrietēja no studentu un manas pieredzes, bija dzīves situāciju, morālu dilemmu, literatūras fragmentu, filmu sižetu analīze visdaždžādos veidos — diskutējot, dramatizējot, pašiem modelējot dzīvi un vērtību fonu, kurš ir pamatā ikvienai cilvēka darbībai. Tikumību nevar iemācīties, tā jāapzinās, jāizjūt un jāpraktizē darbībā.

Cilvēki ikreiz rīkojas vērtību iespaidā — no ētiskajām vērtībām jeb to nolieguma nav atdalāma ekonomiska aktivitāte, juridiska prakse, politiska darbība, attieksme pret savu un citu cilvēku veselību. Uz šo pamatojumu balstoties, arī izlēmām, jāteic, pēc smagām un grūtām diskusijām, integrēt ētiku sociālo zinību standartā kā tā tikumisko asi tiesiskas apziņas un godīga biznesa, demokrātijas vērtību — brīvības, atbildības, vienlīdzīgu iespēju, taisnīguma — pamatošanai.


IZM izglītības sistēmas attīstības projekts


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!