Pētījums

Dzimumu līdztiesības principu īstenošana Latvijas pašvaldībās


Gads:
2004
Organizācija:
ANO Attīstības programma projekts “Dzimumu līdztiesības principu īstenošana Latvijas pašvaldībās”


Autori

Providus


AnotācijaPētījuma mērķis ir veikt esošās situācijas novērtējumu pašvaldībās par dzimumu līdztiesības jēdzienu izpratni un dzimumu līdztiesības principu integrāciju pašvaldību darbā tādās sfērās kā nodarbinātība, sociālā palīdzība, izglītība, veselības veicināšana un ilglaicīga attīstība, kas atrodas pašvaldību pārziņā.

Pētījumā nav noskaidrota situācija visā Latvijā, bet tas kā pilotprojekts aptver desmit pašvaldības, kuras pauda politisko gribu piedalīties šajā pētījumā. Pētījuma metodoloģisko bāzi veido triju metožu kopums: kvantitatīvas aptaujas ar pašvaldību deputātiem, darbiniekiem un pašvaldību institūciju vadītājiem; kvalitatīvas intervijas ar deputātiem, pašvaldību vadītājiem un citiem atbildīgiem darbiniekiem; kā arī pašvaldību dokumentu analīze no dzimumu līdztiesības perspektīvas.

Pašvaldību dokumentu analīzes rezultāti ļauj secināt, ka lēmumu pieņēmējiem pašvaldībās ir zema izpratne par dzimumu līdztiesības jautājumiem – gan pašvaldību deputāti, gan darbinieki ignorē ar dzimumu nevienlīdzību saistītās problēmas jeb tās neatpazīst. Arī pētījumā veikto aptauju un interviju rezultāti ļauj secināt, ka pašvaldībās ir daudzas problēmas ar dzimumu līdztiesības principu integrāciju politikas veidošanas procesā un pētnieki atzīst, ka šajā jomā veicams liels informatīvs un izglītojošs darbs.

Dzimumu līdztiesības principu īstenošana Latvijas pašvaldībās

(latviski, PDF, 1741 KBpdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!