Raksts

Dzimumu līdztiesība – tas ir par mums!


Datums:
08. aprīlis, 2003


Autori

Gundega Tentere


Foto: A. Jansons © AFI

Latvijas Dzimumu Līdztiesības apvienība ar ASV vēstniecības Latvijā finansiālu atbalstu laidusi klajā alternatīvu Latvijā iznākošajai sieviešu presei - žurnāla “Palodze” mērķis ir mainīt stereotipus par sievietes lomu ģimenē un sabiedrībā.

Mēs esam ceļā uz Eiropu. Eiropa ir sieviete. Seno grieķu mīts vēsta, ka Austrumu valdnieka meitu Eiropu nolaupījis Zevs. Leģenda neslēpj to, ka Zevs gribējis iegūt sievieti, bet klusē par to, ko gribējusi un domājusi sieviete.

Ja domājam par to, kāda ir Eiropas sieviete un kāda ir sieviete Latvijā, mūsos reaģē sabiedrībā un tradīcijā esošie priekšstati par to kā viņa izskatās, kustas un jūt modernajā pasaulē. Pasaulē, kurā sieviete, kļūdama aizvien neatkarīgāka un konkurējot ar vīrieti, saņem tikai trešdaļu viņa algas (Latvijā – 70%) un kur 90% privātīpašuma pieder vīrietim, kaut divas trešdaļas darba tajā veic sieviete[1]. Stereotipus un aizspriedumus pret sievieti, lai cik tā ir izglītota un kompetenta, pārvarēt ir grūti. Kaut Latvijā sievietes ir apliecinājušas veiksmīgas karjeras iespēju arī visaugstākajā lēmējvaras un izpildvaras līmenī, joprojām stereotipi tiek kultivēti, galvenokārt ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību. Latvijā valdošo sievišķības normu vidū dominē prasība – “prast sevi labi pasniegt, prezentēt”, “būt komunikablai” un “mācēt pielāgoties pārmaiņām”, turpretim vīrietim – “būt principiālam” un tam, kurš “nosaka robežas”. Uzrunājot sievietes dažādās auditorijās Latvijā par dzimumu lomu un līdztiesības jautājumiem, rodas sajūta par paralēlajām pasaulēm pašu sieviešu vidū, kuras viena par otras eksistenci, iespējams, nemaz nenojauš. Runa ir par Latvijas sieviešu uzskatu, vajadzību, viedokļu, gaumes un citām atšķirībām, kuras nav iespējams neievērot un kuras nepieciešams izlīdzināt, ļaujot visām sajust, ka diskusija par dzimumu lomu ir par mums un priekš mums. Eiropa ir dzimumu līdztiesības dzimtene, kur modernā sieviete ir ieguvusi pašapziņu un spēju definēt savas dzīves vērtības. Šobrīd, kad Latvija ir ceļā uz Eiropu, Latvijas Dzimumu līdztiesības apvienība ir īstenojusi ideju par žurnālu “Palodze” kā satikšanās vietu, ideju ģeneratoru, domu un viedokļu forumu jaunām sievietēm.

Jautājums par atšķirībām starp sievieti un vīrieti, par sievišķību un vīrišķību mani mulsina tā pašsaprotamības dēļ. Angļiem ir labs vārds equality – vienlīdzība un quality – kvalitāte. Vīrišķība nav pretrunā ar mīlestību, maigumu un spēju pieņemt citu cilvēku. Lietuviešu sociālantropologs Gintauts Vaitoška formulē iespēju un atbildi: vīrietis – sniedz un pieņem, sieviete – pieņem un sniedz[2]. Šādās attiecībās vīrietis nekļūst tikai durvju atvērējs vai koķetērijas objekts un sieviete nebūs tikai “mājas pele” vai seksuālo vajadzību apmierinātāja. Elementāru saskarsmes iemaņu trūkumu nevar aizstāt ar vēlmi vienam otru mainīt. Latvijas Dzimumu līdztiesības apvienības pozīcija ir rosināt dialogu ne tikai par sievietes tiesībām, bet gan par formālo jeb legālo līdztiesību (kuru nosaka valsts likumdošana) un par reālo līdztiesību (līdztiesība starp sievieti un vīrieti reālajās dzīves situācijās). Ir svarīgi runāt par to, ka modernajā sabiedrībā vīrietim par savām pozīcijām nākas maksāt, un šī cena ir acīmredzama. Eiropā un vairumā pasaules valstu vīrieši mirst 11 –12 gadus agrāk nekā sievietes. Sekojot sabiedrībā definētajam vīrišķības kodam, vīrieši sevi izslēdz no emociju sfēras, līdz ar to no emocionālām attiecībām, neiesaistoties ģimenes dzīvē un bērnu audzināšanā. Vīrieši, kā liecina statistika, biežāk ir arī vardarbības veicēji un smagas vardarbības upuri. Eksperti uzskata, ka tas saistāms ar sociālo stresu un kompensācijas mehānisma trūkumu, jo bieži vīriešiem trūkst atbalsts ģimenē.

Latvijā, dzimumu līdztiesības jomā valstiski tiek piedāvāts princips “atbalstīt”, jo finansu un speciālistu trūkums liedz profesionāli strādāt, bet formāli valstī ir deklarēta dzimumu līdztiesība. Nevalstiskās organizācijas, arī Latvijas Dzimumu līdztiesības apvienība, ir skaidri noteikusi savu gatavību sadarboties ar atbilstošajām lēmējvaras, izpildvaras un pašvaldību institūcijām kā eksperts un kompetenču centrs. Eiropas Savienības direktīvās, kurās kandidātvalstīm tiek izvirzītas prasības, dzimumu līdztiesības jautājumi tiek minēti tūliņ aiz ārvalstu parādiem un cīņas ar nabadzību. Šķiet, dzimumu līdztiesība šodienas Eiropā saistāma ar tām prasībām, ko mūsu laikā izsaka ar atslēgas vārdiem “cilvēka cieņa” un “cilvēktiesības”.

Rosinot domāt par dzimumu lomu sabiedrībā, Latvijas Dzimumu līdztiesības apvienība prezentē žurnālu “Palodze” studentu auditorijās un organizē diskusijas, meklējot atbildes uz jautājumiem par kultūru, izglītību, savas identitātes saglabāšanu nākotnes Eiropas modelī. Līdz maijam plānots organizētas šādas diskusijas Latvijas augstskolās Daugavpilī, Rēzeknē, Liepājā, Ventspilī, Jelgavā un Valmierā.

Žurnāls bezmaksas ir pieejams Latvijas augstākajās mācību iestādēs, kā arī ANO mītnē, Jāņa Rozes izdevniecības un “Zvaigzne ABC” grāmatnīcās. Līdz ar žurnālu lasītājs saņem aptaujas anketu, kura, to aizpildot, nonāk Latvijas Dzimumu līdztiesības apvienībā. Anketas, pieteikumu diskusijai vai citu informāciju iespējams saņemt elektroniski[3].

________________
[1] Zinātnes Vēstnesis, 1999. gada decembris, LZA

[2] Lekcija Viļņas universitātē 14.05.2001. G. Vaitoška ir Viļņas universitātes un Viļņas pedagoģiskās universitātes antropoloģijas pasniedzējs un praktizējošs psihoterapeits.

[3] Žurnāla veidotāji aicina rakstīt uz adresi apvieniba@delfi.lv


Dzimumu lomu attēlojums mācību grāmatās latviešu valodā

Gatis Līdums "Durvju atvēršanas panākumu atslēga sievietēm", žurnāls "Palodze"


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!