Raksts

Domapmaiņa: Grozījumi referendumu likumā – iespējas vai apdraudējums


Datums:
12. septembris, 2012


Autori

Providus


Valsts prezidents grozījumus referendumu likumā atgriezis Saeimā. Aizstāvot grozījumus, izskanējuši tādi argumenti kā naudas taupīšana un ārējie draudi. Par grozījumiem diskutēs Ivars Ījabs, Iveta Kažoka, Edgars Pastars un Inese Lībiņa Egnere.

Šā gada 26. jūlijā Saeima pieņēma grozījumus likumā „Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu”, kas paredzēja pieckāršot nepieciešamo parakstu skaitu, lai ierosinātu tautas nobalsošanu. Valsts prezidents šo likumprojektu atgrieza Saeimā ottreizējai caurlūkošanai. Aizstāvot grozījumus, izskanējuši tādi argumenti kā naudas taupīšana un ārējie draudi. Turklāt, nereti uzsvērts, ka pašreizējā likuma redakcija nodrošina mazākuma diktātu vairākumam par referendumu dienas kārtību.

Pirms Saeima 27. septembrī no jauna caurlūko strīdīgos grozījumus, aicinām Jūs uz sabiedriskās politikas portāla politika.lv un Konrāda Adenauera fonda kopīgi rīkoto domu apmaiņu „Grozījumi referendumu likumā – iespējas vai apdraudējums” 17. septembrī plkst. 18:00-20:00 Birojnīcā, Berga bazārā (ieeja no Dzirnavu ielas).

Par un pret grozījumiem likumā „Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu” diskutēs Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājas vietniece Inese Lībiņa- Egnere, Valsts prezidenta likumdošanas un juridiskais padomnieks Edgars Pastars, Sabiedriskās Politikas Centra PROVIDUS pētniece Iveta Kažoka un politologs, dr. Ivars Ījabs.

Domu apmaiņu vadīs žurnāliste Baiba Strautmane.

Diskusija būs vērojama arī tiešraidē politika.lv un K. Adenauera fonda mājas lapā. Pēc diskusijas visi aicināti turpināt aktīvas sarunas pie vīna glāzes.
Birojnīcā vietu skaits ir ierobežots. Lūdzu, piesakieties dalībai diskusijā, rakstot uz
e-pastu straustina@politika.lv līdz 14.septembrim.

Uz tikšanos!
Plašāka informācija: Ilze Straustiņa, politika.lv producente, straustina@politika.lv


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!