Raksts

Dienas īpašnieku izmaiņas


Datums:
13. oktobris, 2011


Autori

Anda Rožukalne


Foto: politika.lv

Trīs gadu laikā Dienas darbinieki piedzīvojuši gluži vai ekvilibristiskas īpašnieku un satura kūrētāju pārmaiņas. Nezināmu spēku mudināti, redakcijā ir ieradušies daudzi no žurnālistikas diezgan tālu stāvoši cilvēki, kurus toties vieno kāda svarīga kopīgā iezīme - viņu biogrāfijās varam saskatīt diezgan tuvu stāvēšanu Lembergam, Šleseram un Šķēlem.

2009. GADS

17. jūnijs – Dienas vadošo darbinieku sanāksme ārpus Rīgas skaistā viesu namā, kur tiek prezentēta a/s Diena valdes priekšsēdētāja Arvila Ašeradena (tagad – Vienotība) uzņēmuma attīstības stratēģija un vīzija.

3.jūlijs – pulksten 16.00 pēcpusdienā Arvils Ašeradens Dienas darbinieku sanāksmē ar asarām acīs informē darbiniekus, ka mainījies laikrakstu Diena un Dienas bizness īpašnieks, proti, tas vairs nav Zviedrijas mediju uzņēmums Bonnier AB.

3.jūlijs – pulksten 18.00 bijušais Dienas direktors Aleksandrs Tralmaks darbiniekus iepazīstina ar sevi kā jauno uzņēmuma īpašnieku pārstāvi. Viņš sola nedēļas laikā atklāt pircēju vārdus, paskaidrojot, ka 100% no a/s Diena akcijām pieder viņa uzņēmumam Nedela S.A. un ka pirkuma darījumu finansējis igauņu investīciju baņķieris Kalles Norberga uzņēmums Luxembourg Financial Services, kas piesaistījis citus investorus.

8.jūlijs – A.Tralmaks kopā ar K.Norbergu preses konferencē informē, ka līgums ar Bonnier AB parakstīts 15. jūnijā. A.Tralmaks neizpilda iepriekš doto solījumu atklāt darījuma finansētājus, toties paziņo, ka jaunais uzņēmums Nedela S.A. plāno Baltijā iegādāties arī citus medijus.

Visu 2009. gada vasaru Dienas redakcija dažādos veidos lūdz informāciju par jaunajiem īapšniekiem. Parādās versijas, ka mediju pārdošanas darījumu finansējis Igaunijas uzņēmums Skype, šajā sakarā pieminēts Igaunijas mediju firmas Ekspress Group” Gunnars Kobins, bet šīs runas ātri noklust.

9.oktobris – tiek izplatīta informācija, ka patiesie laikraksta Diena un Dienas bizness īpašnieki ir britu investoru Roulendu ģimene, kas it kā piešķīrusi aizdevumu Nedela S.A. Tā kā aizdevums ir pārveidots uzņēmuma daļās, Roulendi uzskatāmi par uzņēmuma patiesajiem īpašniekiem. Vienlaikus šis esot viens no jaunā Baltijas mediju investīciju fonda darījumiem.

Tā kā A.Tralmaks attsakās uzrādīt darījuma dokumentus un Dienas darbinieki nesaņem dokumentālu apstiprinājumu, ka Dienu tiešām iegādājušies Roulendi, iesniegumus par darba attiecību pārtraukšanu iesniedz Dienas galvenā redaktore Anita Brauna un Dienas Mediju direktore Nellija Ločmele, kā arī vairāki žurnālisti un komentētāji.

A.Tralmaks lūdz līdzšinējo Dienas biznesa galveno redaktori Daci Andersoni uzņemties kārtējā laikraksta Diena numura veidošanu. 2. decembrī viņu apstiprina par Dienas galveno redaktori.

2010. GADS

16. jūnijs – Daci Andersoni Dienas galvenā redaktora krēslā nomaina Guntis Bojārs, kurš Ēlertes laikā jau strādājis Dienā dažādos amatos, bet Anitas Braunas laikā Dienu atstājis. D. Andersone Dienā vairs netiek nodarbināta.

12. jūlijs – Gunti Bojāru ieceļ par Dienas Mediju galveno redaktoru, savukārt par laikraksta Diena galveno redaktoru kļūst Sergejs Ancupovs, bet kādreizējais Rīgas domes preses sekretārs Dzintars Zaļūksnis – par viņa vietnieku.

5. augusts – Šlesera draugs Viesturs Koziols paziņo, ka kļuvis par a/s Diena īpašnieku. Dienas redaktora krēslā tagad tiek iesēdināts Koziola draugs un kādreizējais Dienas fotogrāfs Ilmārs Znotiņš.

2011. GADS

11. jūnijs – uzsākot Diena TV projektu, redakcijā tiešraidē diskutē Andris Šķēle un Ainārs Šlesers, kas noliedz savu iespējamo saistību ar a/s Diena īpašnieku maiņas procesu[1].

12. oktobris – portāls pietiek.com, atsaucoties uz KNAB izmeklēšanas gaitā iegūtajiem pierādījumiem, ziņo, ka Dienu patiesībā ir nopirkuši „pašmāju Roulendi” Lembergs, Šķēle un Šlesers.

[1] http://www.diena.lv/diena-tv/politika/video-diskusija-oligarhi-latvija-piedalas-slesers-skele-kazoka-un-atis-13888323


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!