Raksts

Dāvana kā kukulis


Datums:
21. novembris, 2001


Autori

Jānis Lagzdiņš


Foto: AFI

Korupcijas novēršanas likums pieņemts pirms sešiem gadiem un šajā laikā daļa amatpersonu, ir "iemācījušās" to apiet, lai gūtu materiālu labumu. Lai novērstu Repšes ziedojumu kampaņai līdzīgus gadījumus, ir izstrādāti likuma grozījumi, kas aizliedz amatpersonām pieņemt dāvanas no privātpersonām un iesaistīties ziedojumu vākšanā un lietošanā, ja amatpersona no tā var gūt materiālu labumu.

Sabiedrība ir ievēlējusi Saeimu un pašvaldības, lai tās izveidotu tādu valsts pārvaldi, kas darbotos valsts un sabiedrības interesēs. Šo pārvaldi realizē konkrētas amatpersonas un viens no būtiskākajiem pamatnoteikumiem to darbā ir tas, ka tām ir jābūt neatkarīgām no jebkāda ārēja spiediena un tās nedrīkst pakļauties savtīgām interesēm. Citiem vārdiem sakot, valsts amatpersona nedrīkst atrasties ietekmējamā (korumpējamā) vai interešu konflikta situācijā. Īpaši bīstami, ja atkarībā nonāk augstas amatpersonas – ministri, deputāti, pašvaldību vadītāji – tādēļ Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija pievērsa sabiedrības uzmanību Latvijas Bankas prezidenta, nākošā politiķa Eināra Repšes rīcībai, saņemot atalgojumu no privātā biznesa struktūrām.

Lai nepieļautu valsts amatpersonu atrašanos korumpējamā stāvoklī, mūsu valsts normatīvajos aktos ir izstrādāti pretkorupcijas ierobežojumi – tie nosaka gan preventīvus ierobežojumus, gan neļauj amatpersonām rīkoties tieša interešu konflikta situācijā, gan arī aizliedz savtīgos nolūkos izmantot dienesta stāvokli. Tostarp Korupcijas novēršanas likums nepieļauj valsts amatpersonām izmantot savu valsts amatu, lai gūtu ienākumus tādā veidā, kas varētu amatpersonu padarīt ietekmējamu. Taču kopš Korupcijas novēršanas likuma pieņemšanas ir pagājuši seši gadi un šajā laika periodā daļa valsts amatpersonu, lai gūtu materiālu labumu, ir “iemācījušās” apiet likumu. Tas, ka kāda valsts amatpersona varētu rīkoties tā kā E.Repše, Korupcijas novēršanas likuma izstrādes laikā bija vienkārši neiedomājami.

Tāpēc Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija sadarbībā ar Ģenerālprokuratūru un Valsts ieņēmumu dienestu ir izstrādājusi grozījumus Korupcijas novēršanas likumā, lai novērstu iespēju, ka valsts amatpersonas savu dienesta stāvokli izmanto personīgos iedzīvošanās nolūkos vai arī savu politisko partiju labā. Domāju, ka Saeima pieņems šos grozījumus un tādējādi tiks novērsta iespēja amatpersonām saņemt dāvanas, kas nereti ir slēpts kukulis. Dāvanas augstām amatpersonām tiek dotas, lai tās, tautas valodā runājot, “iebarotu” un amatpersona nākotnē būtu spiesta dāvanu un ziedojumu devējam sniegt nelikumīgus pakalpojumus vai dot kādas priekšrocības. Ar šādām dāvanām faktiski tiek nopirkta nākotne – amatpersonas turpmākā labvēlība. Jaunie likuma grozījumi aizliegtu amatpersonām pieņemt dāvanas no privātpersonām un juridiskām personām, izņemot viņu radiniekus, kā arī aizliedz amatpersonai jebkādā veidā iesaistīties ziedojumu vākšanā un lietošanā, ja amatpersona no tā var gūt materiālu labumu.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!