Pētījums

Daudzdzīvokļu namu energoefektivitāte – sociāla un vides nepieciešamība


Gads:
2002
Organizācija:
Finansētājs: Sorosa fonds-Latvija, COLPI, LGI


Autori

Providus


Pētījumā aplūkota mājokļu energoefektivitāte nevis kā tehniska problēma, bet gan kā daudzšķautņains sociāls, vides un ekonomisks jautājums.

ANOTĀCIJA

Pētījuma mērķis ir apzināt, cik lielā mērā esošās mājokļu, enerģētikas un sociālā sektora politikas veicina vai arī aizkavē iedzīvotāju ar zemiem un vidējiem ienākumiem līdzdalību energoefektivitātes un ēku atjaunošanas pasākumos. Autore secina, ka pašreizējā politika neveicina energoefektīvu daudzdzīvokļu ēku pārbūvi, un, ka trūkst mērķtiecīgu programmu minētām iedzīvotāju grupām.

Daudzdzīvokļu nami Latvijā ir kritiskā stāvoklī: ļoti neefektīvo Padomju un pirmskaru celtņu nepietiekoša apsaimniekošana ir radījusi ekonomisku, sociālu un apkārtējās vides risku. Mājokļu problēmu sekas skar visus sabiedrības slāņus, bet ir visaktuālākās iedzīvotājiem ar zemiem un vidējiem ienākumiem. Iedzīvotāji nespēj nomaksāt apkures rēķinus, kur nu vēl ieguldīt naudu privatizēto namu uzturēšanai.

Četras politikas alternatīvas tiek izvērtētas kā iespējami problēmu risinājumi, un tiek ieteikts politikas pasākumu kopums, kurš spētu izmantot visu analizēto politikas veidu priekšrocības, dalot atbildību starp valsti, pašvaldībām, NVO un iedzīvotājiem. Politikas neieviešanai var būt tādas ilgtermiņa sekas kā dzīvojamā fonda nolietojums, sociālā segregācija un pilsētas izplešanās. Savukārt ieguldījumi daudzdzīvokļu namu energoefektivitātē un ēku pārbūvē veicinātu Latvijas pilsētu ilgtspējīgu attīstību.

Daudzdzīvokļu namu energoefektivitāte – sociāla un vides nepieciešamība
( latviski, PDF, 374 KBpdf) (angliski, PDF, 356 KB pdf)

Kopsavilkums (latviski, PDF, 278 KBpdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!