Raksts

Darba deveja socialais nodoklis Latvija un citur.


Datums:
31. augusts, 2009


Autori

Uģis Gruntmanis


Tikko izlasiju sis nedelas The Economist, un mani parsteidza informacija 81 lapa, zem nosaukuma “effective tax rates”

http://www.economist.com/research/articlesBySubject/displaystory.cfm?subjectid=7933596&story_id=14340551, tur valstim ka Slovenijai (kam iet ekonomiski loti labi), ienakuma nodoklis+darba nemeja socialias nodoklis sastada 55% (algai virs 50000Ls gada), Zviedrija ienakuma nodoklis saja grupa iespaidigs (38%), bet savukart socialais nodoklis zems (7%), Spanija ienakuma nodoklis 29%, bet socialais darba nemejam atkal tikai 4.7%.

Zinot ka Latvija darba nemeja socialais nodoklis ir 9% un darba devejam 24.09%, nolemu atrast kads tad ir darba deveja socialais nodoklis citas valstis. Lai gan lasu to biezi, cik Latvija nodoklis “darbaspekam” ir auksts, par sekojosiem cipariem biju tiesam parsteigts.

Informaciju atradu uz http://www.ssa.gov/policy/docs/progdesc/ssptw/2008-2009/europe/sweden.html (mainot valsts vardu var atrast nodoklus visas valstis ar isu aprakstu, par pasu socialas aprupes sistemu).

Sokets biju par to, ka pat dargajas Skandinavijas valstis, darba devejs maksa 16% Somija, 11.9% Zviedrija un 1951 danu kronas gada Danija.

Luksemburga tie ir 8%, Vacija 9.95%, Francija 8.3%, Polija 9.76%, tikai Spanija tie ir lidzigi Latvijai, 23.6%. Es pielauju ka politika.lv lasitaji jau varbut zin visus sos ciparus, es tos pirms tam nebiju konkreti nekur varejis izlasit. Ienakuma nodoklis gan pie algas 50 000Ls gada (ko bija izvelejies analizet The Economist), Latvija ir mazaks par daudzam Eiropas valstim.

Skiet ka viens no butiskakiem veidiem ka tos mazinat, butu aplikt ar nodokli ipasumu?

Vai kadam butu komentari par to?

Paldies.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!