Pētījums

Common Energy Policy in the EU: The Moral Hazard of the Security of External Supply


Gads:
2008
Organizācija:
Swedish Institute for European Policy Studies


Autori

Providus


Eiropas Savienība importē vairāk nekā 50% no kopējās tās patērētās enerģijas. Lielais enerģijas pieprasījums nozīmē arī ES enerģētiskās atkarības palielināšanos. Lielākā daļa enerģijas tiek importēta no nestabiliem reģioniem, tādējādi piegādātājiem ir jāsaskaras ar būtiskiem politiskiem un ekonomiskiem riskiem. Pēdējā laika enerģijas piegādes krīzes ir rosinājušas ES diskusiju par enerģijas piegāžu drošību. Eiropas Komisija ir izteikusi priekšlikumu kopējai enerģētikas politikai, kas balstīta uz solidaritātes principiem.

Autores uzsver, ka šāda kopējā enerģētikas politika varētu paredzēt neviennozīmīgas ekonomikas iniciatīvas, kas varētu, savukārt, veicināt tā saukto morālo kaitējumu. Tas rodas, ja dalībvalstis pilnībā neatbild par savām enerģijas piegādēm no riska reģioniem un tādējādi palielina visas ES pakļaušanu riskam.

Autores uzsver to, ka nepieciešams īpašs regulators, kas koordinē ES lēmumu enerģētikas politikā un risina problēmas, kas saistītas ar kopējo enerģētikas politiku. Pētījumā arī tiek piedāvāti jauni rādītāji, lai novērtētu riskus, kas ir saistīti ar ārējām gāzes, naftas un ogļu piegādēm katrai dalībvalstij.

Common Energy Policy in the EU: The Moral Hazard of the Security of External Supply

Ja nedarbojas saite, lūdzu ziņojiet admin@politika.lv


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!