Raksts

Cik ilgi rādīs, ko skatīties


Datums:
13. janvāris, 2012


Autori

Gunta Leona


Kaut kā nav dzirdēts, ka pie nasing spešel pat folklorizēšanās būtu vainojami žurnālisti. Pie visa cita notiekošā gan viņi vainojami. Ha. Ko tur brīnīties - kā politiķi runā, tā tauta domā un dara. Tautai jau sanāk "kā parasti", kaut cerēja uz ko labāku, kā parasti.

Neesmu nekāda TV fane, arī speciāli, lai īpaši analizētu, neko neskatos. Dzirdu gan šad šad šo to. Piemēram, politiķis Kalniņš teica – neprofesionālu žurnālistu veikums. Kad par valsti ko sliktu ārzemēs rāda, to visu veidojuši neprofesioāļi, kad ko cildinošu stāsta, tad – profesionāļi? Ko lai par to domā skatītāji? Neko? Tikai kur tad paliek sabiedrisko mediju audzinošā, sabiedrību ietekmējošā funkcija?
Tagad klusi, bet gana daudz runā par NEPLP veidošanu. Politiķi pat priecājas, ka veidošanas process kļuvis atklātāks. Var jau būt, ka par dažiem procentiem atklātāks, mīnusā tie procenti nav. Tikai kandidātu vidū nezin kā iepeldējusi persona, kas sasmērējusies iepriekš. Smērējums paliek smērējums, lai kā to apmazgātu.
Nu uzpeldējusi ziņa par LNT pārdošanu. Sen bija laiks. Mēs varam gudri runāt par to, ka reklāmas nauda nepieciešama televīziju darbībai. Bet no lielākas un gudrākas runāšanas, reklāmas daudzums un maksa par to nepalielināsies, esam maza valsts, no runām lielāka netapsim.
Sabiedriskā valsts televīzija nepieciešama. Bet vai it kā atklātākais NEPLP veidošanas process radīs to, lai NEPLP nākamajā darbības piecgadē reāli ietekmētu elekronisko masu saziņas līdzekļu darbību? Vai NEPLP joprojām tikai veiks glavļita pieskatošās un uzraugošās darbības? Un ja jau līdz šim veiktu tā godīgi pieskatīšanu, tad televīzijās, īpaši tajā sabiedriskajā, nerēgotos ģīmji,kuriem televīzijā vispār nebūtu ko meklēt.Tikai rakstīt, kur nav nepieciešama ķermeņa atrādīšana, viņi neprot. Var jau teikt – gribējām, kā labāk. Tauta tā var teikt. Bet kur tad ir tie politiķi, kas visu vada? Par televīziju būs jārīko referendums kā par valodām? Kaut kā dīvaini – vispirms dara, domā pēc tam. To, ka juridiski, tiesiski var mēģināt apstrīdēt referenduma nepieciešamību, izdomāja it kā pēdējā brīdī? Cik ilgs laiks vēl palicis televīzijām?


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!