Raksts

Cietuma vārti vaļā?


Datums:
06. marts, 2013


Autori

Marta Herca


Foto: Taylor Dawn Fortune

"Nebūs tā, ka vienu dienu atvērsies cietuma vārti un pa tiem izplūdīs 2000 ieslodzīto," jaunos grozījumus Krimināllikumā komentē PROVIDUS pētniece Ilona Kronberga*.

Kā stāsta pētniece, šie Krimināllikuma grozījumi, kas stāsies spēkā 2013.gada 1.aprīlī, nav unikāli, grozījumu mērķis noteikti nav no ieslodzījumu vietām izlaist noteiktu skaitu ieslodzīto. Viens no aizsākušās debates iemesliem varētu būt tāds, ka likumprojektu anotācijās minēts – ieslodzījumu vietas varētu tikt atslogotas no aptuveni 20-30% ieslodzīto. Šajos procentos ņemtas vērā gan ieslodzīto skaita svārstības pēdējo gadu laikā, gan arī to cilvēku skaits, kas, stājoties spēkā jaunajam likumam, cietumos nenokļūs – viņi netiks notiesāti ar sodu, kas saistīts ar izolāciju no sabiedrības.

Savukārt, kā uzsver pētniece, ja runā par ieslodzīto plūsmu gada laikā, pēdējā Ieslodzījumu vietu pārvaldes gada pārskatā redzams, ka 2011.gadā ir uzņemti 5066 notiesātie un atbrīvots 5291 ieslodzītais. ‘Jāņem vērā arī tas, ka šobrīd notiesāto personu, uz kurām grozījumi attiecas, ir tikai 4500, pat ja to rēķinātu brutāli un pat ja šos cilvēkus izlaistu vienā dienā, šis cipars noteikti nebūtu 2000,’ atzīst pētniece.

* Ilona Kronberga ir Tieslietu ministrijas Pastāvīgās Krimināllikuma darba grupas dalībniece, tieslietu ministra padomniece


Saeima pieņem būtiskus grozījumus Krimināllikumā


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!