Pētījums

Ceļā uz godīgāku sabiedrību: Korupcijas novēršanas politikas jaunākās tendences Latvijā


Gads:
2003
Organizācija:
Latvijas Ārpolitikas institūts


Autori

Providus


PĒTĪJUMA ANOTĀCIJAPētījumā aplūkoti četri aktuāli korupcijas novēršanas jautājumi - interešu konflikta regulējums, fizisko personu īpašumu un ienākumu kontrole, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) loma un partiju finansēšanas sistēmas attīstība.

Nozīmīgāko secinājumu vidū ir atziņa, ka interešu konflikta novēršanas likumā jāizslēdz iespējas to interpretēt tā, lai pieļautu interešu konfliktu. Ir arī jāpaplašina to personu loks, kam ir pienākums regulāri iesniegt īpašumu un ienākumu deklarācijas. Secināts arī, ka politisko partiju atkarība no sponsoriem nemazināsies, ja netiks ieviesti stingri ierobežojumi partiju tēriņu vai reklāmas kopapjomiem un KNAB partiju finanses nepārbaudīs pēc būtības. Paša KNAB neatkarības veicināšanai ir jānostiprina plašākas sabiedrības uzraudzība pār tā darbu.

Pētījums veikts un tā publikācija sagatavota ar Sorosa fonda – Latvija un Zviedrijas valdības finansiālu atbalstu.

Ceļā uz godīgāku sabiedrību: Korupcijas novēršanas politikas jaunākās tendences Latvijā (592.64 KB)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!