Raksts

Čečeni glābjas Cilvēktiesību tiesā


Datums:
20. janvāris, 2003


Autori

Kristīne Plamše


"Diena", 31. 01. 2003.

Eiropas organizācijas šā gada sākumā aktīvāk pievērsušas uzmanību cilvēktiesību pārkāpumiem Čečenijā. Tas, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesa pieņēmusi čečenu sūdzības par Krievijas militārpersonu vardarbību pret civiliedzīvotājiem Čečenijā, apstiprinājis tiesas neticību Krievijas varas iestāžu solījumiem sodīt vainīgos

Eiropas Cilvēktiesību tiesā šomēnes pirmo reizi izskatīšanai pieņemtas sešas sūdzības, kurās Krievijas bruņotie spēki ir apsūdzēti smagos cilvēktiesību pārkāpumos Čečenijā. Sūdzību iesniedzēji ir Čečenijas iedzīvotāji, kuri Krievijas armijas uzbrukumos Čečenijā 1999. un 2000.gadā tikuši ievainoti un zaudējuši savus tuviniekus. Krievijas valdību viņi apsūdz Eiropas Cilvēktiesību konvencijā garantēto tiesību uz dzīvību (2.pants), spīdzināšanas un nehumānas izturēšanās aizlieguma (3.pants), tiesību vērsties tiesā (13.pants), kā arī tiesību uz īpašuma aizsardzību (1.protokola 1.pants) pārkāpumos. Sūdzību iesniedzēju intereses tiesā uzņēmies pārstāvēt Krievijas cilvēktiesību organizācijas Memorial jurists Kirils Korotajevs.

Šī ir jauna lappuse starptautiskajā vērtējumā par Krievijas rīcību Čečenijā, jo Cilvēktiesību tiesa izskatīšanai pēc būtības pieņēmusi lietas, kas Krievijā vēl nav izgājušas visas tiesu instances, kā tas būtu nepieciešams citu lietu izskatīšanai Strasbūrā. Tas darīts tāpēc, ka Krievijas valdība ir sankcionējusi armijas rīcību Čečenijā, līdz ar to par neefektīvu padarot čečenu tiesāšanos Krievijas tiesās pret Krievijas militārpersonu pastrādātajiem noziegumiem.

Pilnu “Dienas” tekstu lasīt šeit


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!