Raksts

Būt vai nebūt? Euro ieviešana Latvijā 2014. gada 1.janvārī


Datums:
16. februāris, 2013


Ir pienākusi 2012. gada nogale un tikai tagad sabiedrībā ir aktualizējies jautājums par jau sen politiskajās un ekonomiskajās aprindās diskutētu tēmu- pievienošanos Eiropas vienotajai valūtai-tautā sauktu par Eirozonu.

Mani patiešām izbrīna, kāpēc šis jautājums ir aktualizēts tieši tagad- īsu brīdi pirms tam, kad mums jāsaņem oficiāls uzaicinājums no Eiropas Savienības. Šis ir pats nepiemērotākais brīdis, kad visam šim procesam bija jāsākas. Jau 2008. gadā (kas bija pirmais nospraustais termiņš Euro ieviešanai Latvijā), kad mums neizdevās šī pievienošanās tika nosaukts jau aptuvens jaunais termiņš, kurš tika precizēts, ja nemaldos, 2010. gadā- tā rezultātā visai tautai bija jābūt (un es ticu, ka bija) informētai par to, ka tieši 2014. gada 1. janvārī (ne vēlāk, ne ātrāk) mēs gatavojamies atkārtoti pievienoties Eirozonai.

Šobrīd valdība ir nodalījusi 1,4 milj. latu, lai nākamgad skaidrotu, popularizētu tautai viedokļus, ieguvumus par labu dalībai Eirozonā, taču tas viss ir krietni par vēlu. Tas bija jāsāk darīt kā minimums 2012. gada sākumā, labākajā gadījumā 2011. gadā, jo mērķis mums bija skaidrs, taču šobrīd šis mērķis ir maigi izsakoties- apdraudēts.

Kas šobrīd notiek sabiedrībā? Pavisam vienkārši- tauta ir sadalījusies divās frontēs, kur vieni bļauj par to, ka Euro ir jāievieš, tai pat laikā otri sparīgi cīnas, lai panāktu Latvijas Lata saglabāšanu un atteikšanos no Eirozonas uz nezināmu laiku.

Šīs divas frontes galvenokārt sastāda:

Latvijas valdība, ekonomisti, daļa uzņēmēju
Latvijas iedzīvotāji, daļa uzņēmēju un cilvēki, kam Euro ieviešana Latvijā gluži vienkārši nav izdevīga
Problēma ir jau iepriekšminētajā faktorā, ka diskusijas ir uzsāktas daudz par vēlu, kas arī ir veicinājis to, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ir skeptiski noskaņoti pret Euro.

Kas to ir vecinājis?

Masu mediji
cilvēki, kam Euro ieviešana Latvijā nav izdevīga
valdības nolaidība
Vēlos īsumā paskaidrot katru no iepriekšminētajiem skepsi veicinošajiem faktoriem.

Masu mediji- par ko mēs dzirdam katru dienu visos iespējamos televīzijas raidījumos, presē, interneta portālos? Tikai ziņas par to, ka Grieķijā ir pieaudzis bezdarbs, kā arī par to, ka Grieķijas valdība lūdzas Starptautiskajiem aizdevējiem par kārtējā maksājuma piešķiršanu. Dzirdam par to, ka ir problēmas Eirozonā, taču vai kāds ir šīs problēmas paanalizējis sīkāk- diemžēl nav nācies redzēt. Visu laiku tiek vilktas paralēles ar 5 valstīm (šobrīd nogaida, līdz Eirozonā stabilizēsies situācija).

Cilvēki, kam Euro ieviešana Latvijā nav izdevīga- nu protams. Šie cilvēki bija arī pret to, ka Latvija iestājas Eiropas Savienībā kā tādā, jo lai cik tas smieklīgi nebūtu- Krievija klusībā vēl joprojām cer atjaunot kaut ko līdzīgu Padomju Savienības režīmam. Tikai šoreiz tas būtu mierīgāks Austrumeiropas valstu apvienošanās process, kas protams nenotiktu bez Krievijas pamatīgas iejaukšanās katras valsts vadībā. Bet par to es sīkāk nerunāšu-jūtīgs jautājums visiem, galvenokārt jau Latvijas tautai.

Valdības nolaidība to ir veicinājusi vistiešākajā mērā, taču par to pietiekami jau esmu izteicies raksta sākumā, tāpēc neredzu pamatu to visu aprakstīt vēlreiz.

Katrā ziņā ir ļoti daudz jautājumu un ļoti maz atbilžu.

Piemēram:

vai mēs 2014. gadā 1.janvārī pievienosimies Eirozonai?
vai 2013. gadā mūs sagaida likumprojekta vai konsultatīvais referendums par Euro ieviešanu Latvijā?
vai kāds no malas atkal necentīsies izjaukt Latvijas plānu?
vai valdībai un ekonomistiem izdosies argumentēti pamatot Euro ieviešanas nepieciešamību?
Plusus un mīnusus šai rakstā nevēlos apspriest (tie jau visu laiku tiek apspriesti publiskajā telpā TV,prese), taču vēlos uzsvērt, ka manā skatījumā šo plusu ir krietni vairāk kā mīnusu.

Jebkurā gadījumā- es noteikti sevi pieskaitu pie Euro ieviešanas piekritējiem.

Vēlos aicināt arī Jūs komentāros pievienot savu viedokli- jā vai nē Euro Latvijā, bet šo viedokli arī pamatojot ar argumentiem.

Iesaku noskatīties raidījumu, kura temats bija veltīts tieši diskusijai par Euro ieviešanu Latvijā 2014. gadā

Links: http://www.ltv.lv/video/sastregumstunda/19789/sastregumstunda-12.12.2012/


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!