Raksts

Brīvību deputātiem!


Datums:
07. decembris, 2007


Autori

Iveta Kažoka


Izraksti no A.Kalvīša valdības koalīcijas līguma.

Izraksti no A.Kalvīša valdības koalīcijas līguma.

Frakciju un pie frakcijām piederošo deputātu pienākumi:

  • Neierosināt un neatbalstīt deputātu pieprasījumus;
  • Neierosināt un neatbalstīt priekšlikumus par neuzticības izteikšanu atsevišķiem ministriem;
  • Neatbalstīt opozīcijas ierosinātu Saeimas ārkārtas sēžu sasaukšanu;
  • Pirms lēmuma pieņemšanas Koalīcijas padomē neierosināt un neatbalstīt aicinājumus sarīkot tautas nobalsošanu;
  • Pirms lēmuma pieņemšanas Koalīcijas padomē neierosināt un neatbalstīt aicinājumus Valsts prezidentei neizsludināt kādu likumu;
  • Pirms lēmuma pieņemšanas Koalīcijas padomē neierosināt un neatbalstīt aicinājumus veidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju;
  • Pirms lēmuma pieņemšanas Koalīcijas padomē neierosināt un neatbalstīt, kā arī parakstīt pieteikumu lietas iesniegšanai Satversmes tiesai.

Manuprāt, šie nosacījumi ir SKANDALOZI (it sevišķi tie, kas ir izcelti). Tā ir legalizēta “balsošanas mašīna”, kas mudina deputātu pārkāpt Saeimas deputātu ētikas kodeksu. Piemēram, šādu tā punktu:

“Deputāts nevar aizbildināties ar valdības pārstāvju, partiju vai citu personu spiedienu, lai attaisnotu balsojumu pret savu sirdsapziņu.”

Pats interesantākais ir tas, ka šis līgums visu laiku ir bijis publiski pieejams, jo koalīcijas padome (partiju elite) acīmredzot tiešām deputātus uzskata tikai par sīkām skrūvītēm balsošanas mehānismā, kam nevar būt savs autonoms viedoklis, atbildība un sirdsapziņa. 9.Saeimas laikā nav bijis daudz deputātu, kas ir uzdrīkstējušies šo klaji nedemokrātisko koalīcijas līgumu principiālu apsvērumu dēļ neievērot – prātā nāk tikai Anna Seile, Visvaldis Lācis un Gunārs Laicāns.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!