Pētījums

Between Apathy and Anger: Challenges to the Union from the 2014 Elections to the EP


Gads:
2014
Organizācija:
European Policy Institutes Network


Autori

Providus


Foto: أحمد عبد الفتاح Ahmed Abd El-fatah

Kādi faktori kavē patiesu Eiropas Parlamenta vēlēšanu attīstību?

Šajā pētījumā apskatīts plašs Eiropas Savienības dalībvalstu loks un sniegta padziļināta 2014.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanu analīze. Ziņojumā sniegti dažādi faktori, kas kavē vēlēšanu nopietnu attīstību un dod ieskatu tajā, kādas būs balsošanas sekas vairākās dalībvalstīs, konkrēti Bulgārijā, Somijā, Francijā, Vācijā, Grieķijā, Itālijā, Nīderlandē, Polijā, Rumānijā, Spānijā un Lielbritānijā, kā arī ES līmenī.

Galvenie pētījuma secinājumi:

• Eiropas Parlamenta rezolūcijas, kam būtu jāiedrošina Eiropas partijas nominēt savus kandidātus nākamajiem Komisāriem, nav palielinājušas iedzīvotāju interesi par ES un dalībnieku skaits vēlēšanās visdrīzāk būs zems.

• Eiropas galveno kandidātu redzamība lielāko tiesu dalībvalstu ir diezgan ierobežota.

• Nacionāla līmeņa manifesti nav saskaņoti un dažreiz pat konfliktē ar Eiropas partiju manifestiem.

• Vēlēšanu debates fokusējas uz nacionāliem jautājumiem, tēmas, kas skartu visu ES, paceļas tikai tad, ja tie ir būtiski pašmāju politikai.

• Mēs atkal redzēsim protesta balsojumu pret valdībām un lielajām partijām. Eiropas Parlamenta vēlēšanas joprojām tiek uztvertas kā pārbaudes balsojums nākamajām vietējām vēlēšanām vai kā atbalsta balsojums nacionālajām valdībām.

• Šogad protesta balsojums satrauc ES. Pētījuma dati liecina, ka balsojums būs eiroskeptisks un tas apgrūtinās lēmumu pieņemšanu ES, pastiprinās konfliktu starp nacionālo un ES līmeni un paaugstinās spriedzi dalībvalstu vidū.

(Between Apathy and Anger: Challenges to the Union from the 2014 Elections to the European Parliamentpdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!