Raksts

Bērnunamiem pagaidām vājas alternatīvas


Datums:
11. novembris, 2003


Autori

Ilze Grīnuma


"Diena", 11.11.2003.

Bērnunamus varētu izskaust, agrākais, piecos gados, bet, visticamāk, paies desmit vai pat vairāk gadu. Minēt konkrētus termiņus atturas gan bērnu tiesību aizsardzības teorētiķi, gan praktiķi, lai arī vienlaikus atzīst: audzināt nepilngadīgos ārpus ģimenes ir dārgi un bērna attīstībai nelabvēlīgi. Vispirms jārada stabila aizbildņu, audžuģimeņu un adopcijas kārtība, bet arī tam paralēli būs vajadzīgi dažādi krīžu centri un atsevišķas sociālās aprūpes mājas, atzīst eksperti. Valdība par turpmākajiem pasākumiem bērnu stāvokļa uzlabošanai lems otrdien.

Pēc nedēļas nogalē īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās Ainara Baštika un premjera biedra Ainara Šlesera (abi LPP) paziņojuma, ka valdībai vajadzētu nolemt slēgt bērnunamus, ministri valdības komitejā pirmdien to tomēr neakceptēja. Kā jau rakstīts, abi mācītāju partijas pārstāvji Jūrmalas bērnunama Sprīdīši audzēkņus diskotēkā pārsteiguši piedzērušos, bet kāds deviņgadīgais vēlāk ar ātro palīdzību nogādāts slimnīcā.

“Bērnunamiem jāslēdzas dabiskā ceļā, nevis no augšas,” žurnālistiem pirmdien sacīja premjers Einars Repše (JL).

Galvenās ministru iebildes ir par vājajām alternatīvām bērnunamiem, piemēram, audžuģimeņu kustību un adopciju vietējās ģimenēs. “Latvijas sabiedrība tagad tam vēl nav gatava. Diemžēl pieredze liecina, ka arī adoptēti bērni dažkārt cieš no vardarbības,” sacīja labklājības ministre Dagnija Staķe (ZZS). Ministri vienojušies otrdien ar valdības lēmumu noteikt, kas valstij turpmāk jāizdara, lai maksimāli samazinātu bērnu skaitu bērnunamos un uzlabotu darba kvalitāti.

Pilnu “Dienas” tekstu lasīt šeit


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!