Raksts

Baraka Obamas laimi nesošā „klibā pīle”


Datums:
03. janvāris, 2011


Autori

Ainārs Leijējs


ASV prezidentam Barakam Obamam 2010.gada nogale izrādījās raiba kā dzeņa vēders, jo no vienas puses viņa pārstāvētajai demokrātu partijai nācās piedzīvot zaudējumu parlamenta vēlēšanās, taču no otras puses viņš pēc tam guva divas lieliskas uzvaras likumdošanas jomā.

ASV Kongresa vēlēšanās novembrī prezidenta konkurenti – republikāņu partija – ieguva vairākumu apakšpalātā jeb Pārstāvju palātā (House of Representatives) un guva labus panākumu augšpalātas jeb Senāta (Senate) vēlēšanās, kur demokrāti gan saglabāja vairākumu[1]. Tas bija un ir sāpīgs sitiens Obamas iespējām jaunajā ASV likumdevēja sasaukumā gūt atbalstu savu politisko ieceru realizēšanai, ņemot vērā, ka jau līdz šim, demokrātiem esot vairākumā, negāja viegli ar likumu pieņemšanu.

Tomēr pirms jaunā Kongresa darba sākuma, ASV prezidents ir saņēmis divas mierinājuma balvas. Kā nesen Latvijas sabiedrībai no Saeimas tribīnes atgādināja ekspremjers Andris Šķēle (PLL), viņpus okeāna politiskajā leksikā eksistē „lame-duck” jeb „klibās pīles” jēdziens. Arī brīdi pēc Kongresa vēlēšanām, kad vēl turpina strādāt vecais likumdevējs, sauc par „klibās pīles” sesiju. Un šajā laikā kā pirmais labums no pārpilnības raga iznāca ASV Senāta pozitīvais balsojums par „don’t ask, don’t” tell” (nejautā, nesaki) (DADT) politikas atcelšanu, par ko jau blogojis Kārlis Streips.

DADT bija prezidenta Bila Klintona laikā ieviestais politiskais kompromiss, kas paredzēja, ka ASV armijā var dienēt homoseksuāli orientēti cilvēki, kuri nedrīkst atklāt savu orientāciju, taču nevienai armijas amatpersonai arī nav tiesību censties noskaidrot situāciju šajā jautājumā. Obama savā priekšvēlēšanu kampaņā bija solījis mainīt šo atklātos gejus un lesbietes diskriminējošo politiku, viņš vairākkārt atkārtoja to savās runās, tāpēc ASV sabiedrība jau bija pieradināta pie gaidāmajām izmaiņām. Pie tam tika veikts pētījums, kā šīs izmaiņas uztvers militārais personāls.

Vairākkārtīgi Senātā pietrūka balsis DADT atcelšanai, kas armijā ļautu dienēt arī atklātiem homoseksuāli orientētiem cilvēkiem. Tomēr 18.decembrī 65 senatoriem balsojot par, lēmums tika pieņemts.[2] Par šādu parlamentāru soli ir iepriecināta arī ASV Aizsardzības ministrijas vadība, kurai tagad būs iespējams šīs izmaiņas ieviest pakāpeniski un atbilstoši iekšējai kārtībai. Iepriekš pastāvēja teorētiska iespēja, ka dažu gadu laikā šo likumu varētu likt atcelt tiesa, kas nozīmētu, ka izmaiņām būtu jāstājas spēkā automātiski.

Otrā „klibās pīles” atnestā laimīgā ziņa ir Senāta balsojums par jaunā START līguma ratifikāciju,[3] kas paredz ASV un Krievijai samazināt kodolieroču skaitu. Tas ir kā simbolisks apliecinājums, ka Obamas saņemtā Nobela miera prēmija sāk „atpelnīties” – ja atceramies sākotnējo kritiku, vai tā bija pelnīti piešķirta.

ASV prezidents jau iepriekš varēja būt gandarīts, ka bija spējis panākt ekonomikas stabilizācijas plāna apstiprināšanu un veselības aprūpes reformas uzsākšanu (par ko būtu jārunā atsevišķi), taču necerēti veiksmīgā Kongresa „klibās pīles” sesija, kas man nāca kā pārsteigums, bet Obamam, visticamāk, radīja padarīta darba sajūtu. Tā ir negaidīta Baltā nama uzvaru sērija, ja atceramies iepriekšējo 2 gadu smagās politiskās cīņas Kongresā.

Iespējams, ka daļa republikāņu bija gatavi nostāties prezidenta ierakumu pusē, jo priekšvēlēšanu laiks ar savu nepieciešamību būt stingrā opozīcijā jau ir aiz muguras. Varbūt savu lomu nospēlēja Obamas piekāpība vai spēja kaulēties ar republikāņiem, pagarinot Džordža Buša juniora laikā ieviestās nodokļu atlaides ne tikai vidusslānim, bet arī bagātākajiem iedzīvotājiem.

Nākotnē varēsim sekot līdzi vai demokrātiem izdosies panākt tā sauktā „cape and trade” likumprojekta[4] pieņemšanu Senātā, kas paredz samazināt atmosfēru piesārņojošo izmešu daudzumu, un vai abas partijas spēs atrast kompromisu, lai samazinātu grandiozi lielo budžeta deficītu.

Protams, nedrīkst nepiebilst, ka nākamais gads paies republikāņiem izvēloties prezidenta kandidātu, kurš 2012.gadā centīsies apdraudēt Obamas pozīcijas: Mits Romnijs, Sāra Peilina vai kāds cits?

[1] http://elections.nytimes.com/2010/results/senate

[2] http://www.huffingtonpost.com/2010/12/18/dont-ask-dont-tell-repeal_5_n_798636.html

[3] http://articles.cnn.com/2010-12-22/politics/start_1_nuclear-arsenal-nuclear-arms-spread-of-nuclear-weapons?_s=PM:POLITICS

[4] http://www.nytimes.com/2009/06/27/us/politics/27climate.html?_r=2&hp


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!