Raksts

Balso par sievieti!


Datums:
03. novembris, 2004


Autori

Evija Caune


Diena, 17.06.2004.

Kad valstī sākās nepatikšanas, franči zināja, ka jukās vainojama sieviete — “cherchez la femme!” Jūrnieki tic, ka sieviete uz kuģa nes nelaimi, jo var piemirsties navigācija un “iestūrēt grāvī”. Resursu centrs sievietēm Marta atbalsta sievietes un 2005.gada pašvaldību vēlēšanās balsos par sievietēm. Vai sievietes varas pozīcijās radīs jukas un valsts tāpēc iestūrēs grāvī?

Demokrātija valsts un sabiedrības pārvaldē nozīmē, ka vara principā pieder tautai. Tā kā cilvēce sastāv no diviem bioloģiskiem dzimumiem — vīriešiem un sievietēm, tad ir pašsaprotami, ka vienādai dzimumu pārstāvniecībai ir jābūt sabiedrības pārvaldes institūtos. Pašreiz Latvijas Saeimā tikai piektā daļa ir sievietes, 4% pašvaldībās ievēlēto deputātu ir sievietes, 15% pilsētu mēru ir sievietes (Sievietes un vīrieši Latvijā, LR Centrālā Statistikas pārvalde, 2003). Sievietes nav vienādās pozīcijās ar vīriešiem varas resursu pārdalē.

Nākas dzirdēt šādus pretargumentus. Lai visas sabiedrības grupas tiktu pārstāvētas, puse deputātu vietu jāparedz arī invalīdiem, etniskām minoritātēm, dažādu profesiju pārstāvjiem. Tomēr arguments nav korekts, ja ievērojam cilvēku rases bioloģisko dalījumu. Sievietes nav margināla grupa, kuru jāintegrē sabiedrībā, minoritāte, kurai ir īpašas vajadzības, nav arī profesija vai interešu pulciņš. Sievietes ir puse cilvēces. Lai sieviete realizētu pilsoņa tiesības piedalīties politisko lēmumu pieņemšanā, viņai attiecīgi jābūt pārstāvētai varas pozīcijās.

Pilnu Dienas rakstu lasiet šeit


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!