Pētījums

Augstākās izglītības finansēšanas politika Latvijā no 1991. līdz 2001. gadam


Gads:
2002


Autori

Providus


Kvalifikācijas darbā, kas aizstāvēts Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļā 2002.gada jūnijā, izsekots augstākās izglītības finansēšanas politikas veidošanai laika posmā no 1991.gada līdz 2001.gadam. Tiek analizētas šajā laika posmā notikušās pārmaiņas augstākās izglītības finansēšanā, to atbilstība valdību izvirzītajiem mērķiem. Tāpat tiek apskatīta augstākās izglītības finansēšanas politikas veidošanā iesaistīto pušu (lēmumu pieņēmēju, augstskolu, studentu) attieksme pret darba kārtībā izvirzītajām reformām.

Kvalifikācijas darbs sastāv no trīs daļām. Pirmajā daļā sniegts Merilas Grindl (Merilee S. Grindle) un Džona Tomasa (John W. Thomas) teorijas izklāsts. Šo teorētiķu izstrādātais politikas veidošanas modelis pamatā tiek izmantots, analizējot augstākās izglītības finansēšanas politikas veidošanas procesu Latvijā. Tāpat pirmajā darba daļā no teorētiskā viedokļa analizētas tieši izglītības politikai raksturīgas īpatnības. Pamatojoties uz izglītības finansēšanas problemātikas pētnieku secinājumiem, raksturots, kādā augstākās izglītības sistēmas koordinēšanas ietvarā tiek veidota augstākās izglītības finansēšanas politika. Otrajā daļā ir izklāstīts empīriskais materiāls, raksturojot gan globālās tendences augstākās izglītības finansēšanā, gan situāciju Latvijā laika posmā no 1991.gada līdz 2001.gadam. Šajā daļā ir analizētas valdošās politiskās elites rīcības plānos – valdību deklarācijās – ietvertās nostādnes augstākās izglītības finansēšanas politikas veidošanai. Trešajā daļā ir analizēta augstākās izglītības finansēšanas politika Latvijā, izmantojot pirmajā kvalifikācijas darba daļā izklāstīto teoriju. Nobeigumā ir ietverti secinājumi par augstākās izglītības finansēšanas politikas reformas gaitu un rezultātiem Latvijā laika posmā no 1991. līdz 2001.gadam.

Autore secina, ka augstākās izglītības finansēšanas politikas veidošanu minētajā laika posmā raksturo ikdienišķai politikai raksturīgas iezīmes, kas noteic lēnu un pakāpenisku pārmaiņu virzību. Tāpat visā augstākās izglītības finansēšanas politikas veidošanas gaitā pēc 1991.gada bijis vērojams tas, ka finansu slogs, finansējot augstāko izglītību, tiek pārlikts no valsts uz studentu un viņu vecāku pleciem. Kopumā tiek izdarīts secinājums, ka augstākās izglītības finansēšanas politikas izmaiņas Latvijā laika posmā no 1991.līdz 2001.gadam raksturo valsts lomas samazināšanās un tirgum raksturīgu elementu ieviešana.

Augstākās izglītības finansēšanas politika Latvijā no 1991. līdz 2001. gadam

(Augstakas izglitibas finansesanas politika Latvijapdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!