Raksts

Atzinums par Plāns minimālo ienākumu atbalsta sistēmas pilnveidošanai 2022.-2024.gadam


Datums:
14. jūnijs, 2021


Autori

Providus


Providus 2021.gada 15.jūnijā Labklājības ministrijai nosūtītais atzinums

Atzinums par Plāns minimālo ienākumu atbalsta sistēmas pilnveidošanai 2022.-2024.gadam (VSS-513)

Domnīca PROVIDUS atzinīgi vērtē Labklājības ministrijas sagatavoto plāna projektu (VSS-513) par minimālo ienākumu atbalsta sistēmas pilnveidošanu 2022.-2024.gadam.

Vienotas metodoloģijas ieviešana dažādiem sociālās palīdzības veidiem ir būtisks priekšnosacījums efektīvas un mērķtiecīgas sociālās politikas sistēmas attīstībai. Labklājības ministrijas ierosinājums noteikt ienākumu mediānu kā standartu minimālo ienākumu sliekšņu noteikšanā ir atbalstāms un atbilstošs Latvijas ekonomikas struktūrai.

Piesardzīgi vērtējam Labklājības ministrijas priekšlikumu pārskatīt minimālo ienākumu sliekšņus katru gadu.

Apzināmies nepieciešamību strauji mazināt ienākumu nevienlīdzību un celt ienākumus ekonomiski visneaizsargātākajām iedzīvotāju grupām, tomēr ieviestajam risinājumam ir jābūt ilgtspējīgam un jānovērš jauni iespējamie riski. Ikgadēja minimālo ienākumu sliekšņu pārskatīšana var radīt situāciju, kurā, tautsaimniecībai piedzīvojot recesiju, minimālie ienākumi samazinās brīdī, kad materiālais atbalsts sociālā riska grupām ir nepieciešams visvairāk. Tāpēc ir būtiski paredzēt risinājumu, kas novērstu šādu situāciju vai arī, alternatīvi, pārskatīt minimālo ienākumu sliekšņus ik pēc diviem vai trim gadiem, lai izlīdzinātu ekonomiskās aktivitātes svārstības. Viens no iespējamiem risinājumiem būtu noteikt, ka recesijas laikā minimālie ienākumu sliekšņi netiek samazināti, tomēr var atkal tikt pārskatīti tautsaimniecībai atkopjoties.
Papildus aicinām pēc iespējas ātri izstrādāt minimālā atbalsta grozu, kas pašvaldībām būtu jānodrošina nabadzības vai sociālās atstumtības riska grupām. Tas ir vēl viens būtisks priekšnosacījums jēgpilnai sociālai politikai, kas atbilstu iedzīvotāju reālajām materiālajām vajadzībām.

Atzinums sagatavots projekta Interešu aizstāvība demokrātijas un pārvaldes kvalitātes spēcināšanai ietvaros ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par Atzinuma saturu atbild biedrība Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS. Par Atzinuma saturu atbild biedrība Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS.

/

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!