Raksts

Atzinums par mājokļu politiku starptautiskās aizsardzības saņēmējiem


Datums:
30. oktobris, 2019


Autori

Agnese Lāce


22.oktobrī domnīca PROVIDUS sadarbībā ar UNHCR reģionālo pārstāvniecību Ziemeļeiropā un ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas atbalstu rīkoja konferenci ‘Piecgades gūtās mācības Eiropas patvēruma sistēmas vadībā: kā īstenot veiksmīgu integrācijas stratēģiju?’.

Pilnu atzinuma tekstu iespējams lasīt šeitpdf.

Viens no jautājumiem, kuru iztirzāja konferences dalībnieki un apmeklētāji, bija mājokļa loma integrācijas procesos. Novērtējumi, kas veikti NIEM projekta ietvaros, ir ļāvuši secināt, ka tieši mājokļa jautājumi ir vieni no problemātiskākajiem Latvijas kontekstā, un, līdzīgi kā citos rādītājos, pēdējos divus gadus nekādi uzlabojumi nav tikuši veikti. Lai arī starptautiskās aizsardzības saņēmēji pēc statusa iegūšanas var apmesties jebkurā vietā Latvijas teritorijā, mājokļa izmaksas tiem ir jāsedz no kopējā piešķirtā pabalsta. Mājsaimniecības budžeta daļa, kas jānovirza mājokļa izmaksām, tiek atzīta par lielāko šķērsli pastāvīgas mītnes iegūšanai.

Lai uzlabotu starptautiskās palīdzības saņēmēju situāciju mājokļu jautājumā, PROVIDUS pētnieki ir sagatvojuši atzinumu, kurā iesaka konkrētus risinājumus un virzienus šī integrācijas politikas aspekta pilnveidošanai.

“Atzinums par mājokļu politiku starptautiskās aizsardzības saņēmējiem” ir sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Atzinums par mājokļu politiku starptautiskās aizsardzības saņēmējiem” saturu atbild Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!