Raksts

Atzinums par KNAB likuma grozījumu projektu


Datums:
30. jūnijs, 2008


PROVIDUS atbalsta Ministru prezidenta izšķiršanos rīkot konkursu uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatu. Tomēr vēršam uzmanību, ka arī konkursa norisei – kandidātu vērtētājiem, atbilstošākā kandidāta izvēles kritērijiem un procedūrām – ir jābūt tādai, lai radītu pārliecību, ka virzīšanai Ministru kabinetā tiks izvēlēts pats labākais no iespējamiem kandidātiem. Proti, kandidāts, kam ir gan atbilstošas prasmes iestādes vadīšanai, gan laba izpratne par korupcijas novēršanas un apkarošanas jomu. KNAB priekšnieka amata pretendentiem un sabiedrībai kopumā, iepazīstoties ar konkursa nosacījumiem, ir jārodas priekšstatam, ka atlases process atbildīs labas pārvaldības kritērijiem – būs  maksimāli caurskatāms, profesionāls un politiski neietekmējams. Tikai šādi var novērst aizdomas par to, ka  konkurss ir tikai tukša formalitāte un patiesie lēmumi par KNAB priekšnieku tiek pieņemti slepenās sarunās.

Atzinumā ir aprakstīti četri iemesli, kas, vērtējot izstrādāto likumprojektu, dod pamatu bažām par to, ka jaunās KNAB priekšnieka kandidātu atlases procedūras būs pat mazāk atklātas un vērtētāju komanda mazāk profesionāli piemērota šim uzdevumam nekā 2004.gadā.

 PROVIDUS atzinuma pilns teksts (45.50 KB)
 


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!