Raksts

Atzinums par interešu aizstāvības atklātības pamatprincipiem.


Datums:
24. februāris, 2021


Autori

Līga StafeckaProvidus


Domnīca Providus sabiedriskās apspriešanas ietvaros ir sagatavojusi atzinumu par Saeimas izstrādātajiem Interešu aizstāvības atklātībsas pamatprincipiem.

Providus ieskatā, interešu aizstāvības (lobēšanas) regulējumam būtu jābūt vienkāršam un viegli piemērojamam, tā ieviešanas galvenajam mērķim jābūt – atklātībai par to, kurš, kādā veidā un kā vārdā ietekmē lēmumu pieņemšanu.

Regulējumam būtu jābalstās uz trīs pamatelementiem:

  • izsekojamu likumdošanas pēdu – iespēju izsekot lēmumu pieņemšanas gaitai, iesaistītajām pusēm, to pārstāvētajiem viedokļiem un ietekmei uz lēmumu pieņemšanas procesu. Nozīmīgs panākums būtu ieviest kārtību, ka Saeimas deputāti, iesniedzot priekšlikumus (likumu grozījumiem, likumu “atvēršanai” u.c. darbībām) atklātu interešu aizstāvjus, kuriem ir bijusi ietekme uz deputāta lēmumu. Likumdošanas pēdas izsekojamībai svarīga ir arī viedokļu atspoguļošana likumprojektu vai lēmumprojektu anotācijās, aktualizējot anotāciju arī skatot likumprojektu Saeimā cauri lasījumiem, kā arī lēmumu pieņemšanas gaitas precīza protokolēšana, fiksējot sēžu dalībniekus, viņu izteiktos viedokļus.
  • valsts amatpersonu pienākumu un atbildību atklāt kontaktus ar interešu aizstāvjiem (tā sauktos “atvērtos kalendārus”), pienākumu atklāt, ar ko bijušas konsultācijas;
  • lobētāju reģistru, kas nodrošina atklātību par to, kuri interešu aizstāvji iesaistās lēmumu pieņemšanas procesā.

Pilns atzinuma teksts pieejams šeit.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!