Pētījums

Atsvešinātības pārvarēšana: sabiedrības integrācija


Gads:
2000
Organizācija:
Finansētājs: Sorosa fonds - Latvija


No socioloģijas viedokļa lūkojoties, integrētu sabiedrību vieno kopīgas vērtības.

Latvijas sabiedrība nav integrēta, jo ir maz tādu vērtību, kas aptver visu sabiedrību. Latvijas sabiedrību šķeļ iedzīvotāju neuzticība valsts institūcijām un dažādu sabiedrisko grupu un slāņu pretējās vērtīborientācijas.

Šī pētījuma pamatjautājumi ir:

  • Kā pārvarēt sabiedrības savstarpējo atsvešinātību?
  • Kā mazināt plaisu starp valsti un sabiedrību?

Autori dod viennozīmīgu atbildi: tas ir izdarāms, veicinot sabiedrības integrāciju. Par pamatojumu tam kalpo pētījumi trijās sabiedrības sfērās: naturalizācijas jomā, valodas politikas jomā un civilzinību izglītības laukā. No naturalizācijas viedokļa lūkojoties, viena no būtiskām sabiedrības integrācijas pazīmēm ir plaša iedzīvotāju līdzdalība sabiedrībai svarīgu jautājumu lemšanā. No valodas politikas viedokļa lūkojoties, atsvešinātību var pārvarēt, radot iespēju visiem sabiedrības locekļiem sazināties vienā valodā. Savukārt civilzinību izglītībai ir jārada jaunā paaudze, kas spēj sabiedrības valodai dot kopīgu vērtību izpratni.

(Pievienotais failspdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!