Raksts

Atklātā vēstule par Saeimas 15.jūnija lēmumu Darba likumā neiekļaut aizliegumu diskriminācijai seksuālās orientācijas dēļ


Datums:
19. jūnijs, 2006


Autori

Providus


2006. gada 19. jūnijsAtklāta vēstuleValsts Prezidentei Vairai Vīķei-FreibergaiSaeimas priekšsēdētājai Ingrīdai ŪdreiSaeimas deputātiem

Mēs, zemāk parakstījušies, izsakām sašutumu un neizpratni par Saeimas 15.jūnija lēmumu Darba likumā neiekļaut aizliegumu diskriminācijai seksuālās orientācijas dēļ.

Ar šādu savu lēmumu Saeimas deputāti ignorēja ne tikai Eiropas Savienības tiesiskās regulas, bet arī tradicionālās eiropeiskās vērtības un Eiropas Savienības pamatprincipus. Daži deputāti savās uzrunās pauda klaji diskrimināciju atbalstošus viedokļus, noliedzot homoseksuāli orientētu indivīdu cilvēcīgumu, tiesības uz darbu un vietu sabiedrībā. Homofobiska nostāja ir sabiedrībai bīstama un pilnīgi nepieņemama demokrātiskai valsts iekārtai. Saeimas debates par grozījumiem Darba likumā bija neprofesionālas un neatbilda izskatāmā jautājuma būtībai.

Vēlamies uzsvērt, ka demokrātiska sistēma nav balstīta uz vairākuma tirāniju, bet gan uz līdzsvaru starp vairākuma interesēm un minoritāšu aizsardzību. Lai saglabātu deputātu tik bieži pieminētās tradicionālās vērtības, nav nepieciešams sociāli iznīcināt minoritātes. Tieši attieksme pret minoritātēm ir visprecīzākais demokrātijas rādītājs un 15. jūnija debates Saeimā demonstrēja to, ka daļa no deputātiem nav demokrātiski noskaņoti.

Mēs atbalstām visu Latvijas iedzīvotāju tiesības uz pilnvērtīgu dzīvi un aicinām Latvijas Valsts prezidenti, politiķus un Latvijas sabiedrību kopumā vērsties pret Saeimas 15. jūnija lēmumu un saukt politiķus pie atbildības par atklātu naida paušanu no Saeimas tribīnes. Vēlamies izteikt atzinību tiem deputātiem, kuri nosodīja savu kolēģu naidpilnos izteikumus un aicināja pilnveidot Darba likumu, iekļaujot tajā aizliegumu diskriminācijai uz seksuālās orientācijas pamata.

Latvijas Antropologu biedrības (LAB) biedri:

Hadley Renkin
Aivita Putniņa
Dace Dzenovska
Dagmāra Beinerte
Roberts Ķīlis
Klāvs Sedlenieks
Karīna Vasiļevska

Šo LAB biedru iniciatīvu atbalsta sekojošas organizācijas:

Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transcilvēku (LGBT) un viņu draugu apvienība „Mozaīka”
Dialogi.lv
Latvijas Cilvēktiesību centrs

un indivīdi:

Ivan Arenas, Eiropas Sociālantropologu asociācija
George Steele, AfroLat
Ulla Zumente-Steele, AfroLat
Christopher Ejugbo, AfroLat
Dace Lukumiete, Latvijas Cilvēktiesību centrs
Svetlana Djačkova, Latvijas Cilvēktiesību centrs
Ilze Brands Kehre, Latvijas Cilvēktiesību centrs
Krista Baumane, politika.lv producente
Romāns Baumanis
Aleksejs Dimitrovs, Latvijas Cilvēktiesību komitejas biedrs
Ivars Cinkuss, diriģents
Inga Karelkova
Vera Mihejeva, SIA MarketLab, Latvijas Sociologu asociācija
Lelde Kāpiņa, SIA MarketLab, Latvijas Sociologu asociācija
Viktors Makarovs, doktora kandidāts politoloģijā, Helsinku universitāte
Guntra Aistara, doktora kandidāte, Mičiganas universitāte
Vilnis Birnbaums, Ilinojas universitāte
Līga Lapuķe, Biedrības „8. studija” Valdes priekšsēdētāja
Dace Kezbers, Evanstona, Ilinoja
Kārlis Streips, žurnālists


Saeimas sēdes stenogramma


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!