Raksts

Atklāta vēstule LNT par cenzūru “Līderu debašu” 47.minūtē


Datums:
23. septembris, 2010


Autori

Ainārs Leijējs


Pēc tam, kad biju http://www.tvnet.lv/online_tv sadaļā "Līderu debates" līdz 47.minūtei noskatījies 22.septembra "Sapņu fabrikā" uzņemto videoierakstu ar sešu populārāko partiju Rīgas apgabala sarakstu līderu piedalīšanos, es nolēmu telekompānijai LNT uzrakstīt un uz e-pastu nosūtīt šādu vēstuli

” Sveicināti, Latvijas Neatkarīgā Televīzija!

Šodien skatījos Latvijas Neatkarīgās Televīzijas (LNT) 2010.gada 22.septembra “Līderu debašu” videoierakstu, kas tika filmēts “Sapņu fabrikā”. Diemžēl pamanīju, ka 47.minūtē Aināra Šlesera (“Par Labu Latviju”) teiktais un zālē klātesošo reakcija ir cenzēta. To var redzēt noskatoties pirmo video http://www.lnt.lv/lv/video/ vai http://www.tvnet.lv/online_tv sadaļā “Līderu debates”.

Par cenzūru liecina divi aspekti. Pirmkārt, 47.minūtē video nav “plūstošs”, bet pēc A. Šlesera izteikuma, ka “Latvijas Eiropas Savienībā iestājās 2004.gadā”, ir redzams pārrāvums un viņu sāk raidīt no cita kadra, un viņš tajā brīdī runā par citu tēmu. Tādējādi kļūst redzams, ka A. Šlesera teiktais un zāles reakcija ir izgriezta. Otrkārt, ir redzams, ka A. Šlesers uz jautājumu atbild apmēram 30 sekundes ilgi, bet pārējie kandidāti sniedz apmēram 60 sekundes garas atbildes. Tas apstiprina novērojumu, ka A. Šlesera teiktais un klātesošo reakcija pusminūtes garumā ir izmontēta no 22.septembra Rīgas “Līderu debates” videoieraksta.

No vienas puses rodas aizdomas, ka šādā veidā tiek lobētas vienas partijas un viena kandidāta intereses, lai internetā pieejamajā ierakstā viņš neparādītos “sliktā gaismā”. No otras puses kādam citam var rasties aizdomas, ka LNT šādā veidā rīkojas pretēji konkrētā kandidāta interesēm, speciāli nesniedzot pilnu informāciju par viņa viedokli. Jebkurā gadījumā tai sabiedrības daļai, kura debates skatās, izmantojot internetu, ir liegtas tiesības iegūt necenzētu un pilnu priekšstatu par sešu populārāko partiju Rīgas apgabala sarakstu līderu uzstāšanos.

Lūdzu, paskaidrojiet, kāpēc ir izveidojusies šāda situācija. Ja tas ir noticis tehniskas kļūmes dēļ:), vai arī tam ir citi iemesli, es aicinu Jūs nodrošināt iespēju internetā noskatīties arī “negrieztu” debašu videoierakstu. Piemēram, izveidojot video sadaļu “Līderu debates – Bez cenzūras”.
Plānoju šo vēstuli un atbildi, ko cerams saņemšu, publiskot internetā.

Ar cieņu Ainārs Leijējs,
vēlētājs”

Gaidu atbildi. Cerams saņemšu līdz vēlēšanām:)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!