Raksts

Ar slapjām zeķēm un sašutušu prātu


Datums:
02. februāris, 2010


Autori

Kārlis Streips


Labrīt, lasītāji!Bažīgi šorīt skatos pa logu. Sasnidzis daudz. Laikam jau sasnidzis smuki. Bet zinu, ka uz ielas situācija ir visnotaļ dramatiska. Sētnieki(ces) sniegu no ietves pārvieto uz ietves malu. Tur veidojas sniega kalns, pati ietve ir šaurāka. Uz ielu stūriem veidojas baisa putra, kurai pārlaipot ar tīrām kurpēm un sausām zeķēm ir absolūti bezcerīgi. Ar bažīgu skatu jāraugas debešos -- aizvakar redzēju sievieti, kura knapi, knapi izvairījās no krītoša ledus un sniega blāķa.

Tas, ka joprojām mūsu galvaspilsētā jumta notīrīšana maksā krietni vairāk par sodu, kāds tiek piespriests par jumta netīrīšanu (vismaz privātpersonu gadījumā tas tā ir) — tas nu ir banānrepublisks elements mūsu banānu republikā. Varu tikai atkārtoties — miljoni tūrisma veicināšanai atradās, sniegu notīrīt pilsēta nevar. Visu rītu ziņots par bardaku Brīvības gatvē. Vakar vakarā trolejbusu kustība bija … nu, teiksim tāda aptuvena. Un, kas notiks tad, kad temperatūras stabiņš paslīdēs pāri nullei un visa šī šļura sāks kust? Tad nu gan vai nu no pagraba būs jāvelk laukā piepūšamā laiva, vai arī būs jāiebarikādējas mājās uz laiku neejot vairs nekur. Dabas māte šogad ir aplaimojusi slēpotājus un slidotājus — malači visi. Bet gluži visur liels prieks no tā visa tomēr nerodas.

***

Prieks nerodas arī par kārtējo apliecinājumu par “Tautas” partijas trekno gadu spīdekļu neizmēramo alkatību, nepamatotu pašpārliecību un muļķību. Nu jau atkal Valsts kontrole nākusi ar skarbu dokumentu par izšķērdību, šoreiz aģentūrā “Jaunie trīs brāļi” (J3B). Jau no paša sākuma Valsts kontroliere vaicāja, vai tiešām ir vajadzīga atsevišķa aģentūra vien trīs ēku celšanai. Nu izrādās, ka nauda “Tautas” partijas kādreizējās mēbeles Demakovas pārraudzībā ir šķērdēta pa labi un pa kreisi, tajā skaitā kāds ir braucis uz Kanādu un Dubaju aplūkot vēja tuneļus (jā, tas nu gan Nacionālajai biliotēkai noteikti ir svarīgi…), savukārt par skici — par SKICI — izgrūsts vesels miljons. Te nu jāsaka divas lietas. Pirmkārt, varam paredzēt, ka kārtējo reizi VK atzinums iegulsies kādā atvilktnē un politikāņi to vispār ignorēs — pirmām kārtām jau pati “Tautas” partija, kura patlaban uzvedās kā piedzēries huligāns trauku veikalā. Sitīsim pa labi, pa kreisi! Valsts intereses? Kādas valsts intereses?! Un otrkārt, “J3B” projekts it kā skaitījās tāds, kuru stingri uzraudzīja pretkorupcijas organizācija Delna — tā šajā gadījumā ir bijusi precīzi turpat, kur Ingūna Sudraba un Valsts kontrole. Runāt var, līdz mēle nokalst. Politikāņi tikai pa savam. Šajā gadījumā visi pirksti rāda kādreizējā “J3B” vadītāja Magones virzienā, bet aģentūras vairs nav, viņš to vairs nevada, un tāpēc disciplinārlietu ne pret vienu nevar izvirzīt. Tipiska situācija mūsu banānu republikā. Risinājums ir politisks — oktobrī no šīm “gudrajām galvām” ir jāatsakās pilnīgi un uz visiem laikiem.

Jauku visiem dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!