Raksts

Aptaujas “Kādu nacionālo attīstību atbalstītu Jūs?” rezultāti


Datums:
08. februāris, 2005


Autori

Providus


Foto: Foto - A. Jansons © AFI

Kāds ir Latvijas nacionālās attīstības mērķis – diskusija par šo jautājumu izraisījās šā gada 12.janvārī, tiekoties Nacionālā attīstības plāna izstrādes vadības grupai. Tikai skaidra misijas definīcija dotu virzienu, uz kurieni vēlamies iet un kā tur nokļūt, tāpēc gan valsts institūciju, gan sabiedrības pārstāvji tika aicināti nākt ar saviem priekšlikumiem misijas formulēšanai.

Sorosa fonda – Latvija projekta „NVO līdzdalība valsts attīstības plānošanā” ietvaros arī Jums bija iespēja izteikt savu viedokli par vēlamo attīstības virzienu, aizpildot anketu. Aptaujas rezultāti tiks iesniegti NAP vadības grupai, kurā kā novērotāji piedalās arī pilsoniskās sabiedrības pārstāvji.

Aptaujā tika saņemtas 153 atbildes.

Lūdzu, miniet piecus atslēgas vārdus, kurus noteikti jāietver Latvijas nacionālās attīstības plāna vīzijā

Izteikumi par valsts pārvaldi

Profesionālisms un nevis birokrātisms valsts sektorā; administratīvā kapacitāte; ierēdņu izglītošana; valsts un pašvaldības pārvaldes aparāta optimizācija (birokrātisko procesu samazināšana un paātrināšana); laba pārvaldība; ierēdņu un policistu kvalifikācijas celšana; represīvo struktūru pilnveidošana un ideoloģiskā vīzija; pārvaldes pieejamība; laba korporatīvā pārvalde; samazināt iejaukšanos valsts akciju sabiedrību darbā, likvidējot padomes; sistēmas racionalizācija un efektivitātes paaugstināšana; ilgtermiņa plānošana; valsts institūcijās ir pārmērīga prēmiju un pabalstu šķiešana, nav izveidota vienota algu skala; valdība apņemas paaugstināt sev darba algu, tikai paaugstinoties visas tautas labklājības līmenim

Neklasificējamās domu pērles

Attīstības rādītāji: 1.inflācijas līmenis 2.vidējā alga valstī 3.bezdarba līmenis 4.jaunu darba vietu skaita izmaiņas pēdējā gada laikā (palielinājās, samazinājās, palika nemainīgs salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem) 5.nodokļu likmes

Globalizācijas ietekme uz etnosu

Latvija gatava palīdzēt Irākas demokrātijai

Līdzsvarota sociālā un labējā politika

Ekonomiskas attīstības un vides/vēsturiskā mantojuma saglabāšanas sabalansēšana

„Apmierināts cilvēks savā valstī”

„Latvijai ir jāpārstāv konservatīvās demokrātijas virziens”

„Sakārtot, pārdomāt, saprātīgi, droši, progresīvi”

„Vēlētos, lai manas zemes nākotne tiktu modelēta, ņemot par pamatu Nīderlandes valsts attīstības plānošanas metodes”

Aptauju sagatavoja Karīna Janova, izmantojot Starptautiskās sociālo pētījumu programmas (International Social Survey Programme, ISSP) aptaujas „Valdības loma” jautājumus.

Aptauja tapusi Sorosa fonda – Latvija projekta “NVO līdzdalība valsts attīstības plānošanā” ietvaros, kas finansēts no Sabiedrības integrācijas fonda administrētās ES Phare grantu programmas “Pilsoniskās sabiedrības attīstība un stiprināšana” līdzekļiem.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!